Brioszki z czekoladą


Dzieciom we Francji do ciepłych bułeczek rodzice wkładają kosteczkę czekolady- tę ciekawostkę przekazała Mi kiedyś Mama, gdy dowiedziała się tego od córki koleżanki, która kiedyś pracowała tam jako niania.
Pięć dni temu Moje myśli skierowały się właśnie ku owej ciekawostce i.. brioszkom pokazanym letnią porą przez Liskę.
Zaraz więc napisałam do Joli- mojej bratniej smakowej duszy, z zapytaniem czy nie chciałaby ich upiec.
Duszyczka oczywiście się zgodziła.
A bułeczki Nasze stworzyłyśmy w oka mgnieniu.. trochę mąki, masła, cukru, jajek, drożdży, mleka i kilka kosteczek czekolady - oto przepis na miły wieczór.
Przy takich brioszkach od razu robi się cieplej.
Polecam :), w szczególności na chłodne dni - takie jak dziś.




/na podst. przepisu Sary Lewis/

250 g mąki pszennej (dałam 50 g pełnoziarnistej)

2 łyżki masła

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki cukru

3/4 łyżeczki suszonych drożdży instant

2 jajka, ubite

3 łyżki mleka

50 g gorzkiej czekolady (można zastąpić mleczną)


Mąkę wsypać do miski. Dodać sól, cukier i drożdże, później masło - utrzeć palcami aż powstaną okruchy. Dodać jajka i tyle mleka, by zagnieść miękkie ciasto.

Zagniatać przez 5 minut, przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat lekko oprószony mąką. Podzielić na 6 części, z każdej formować prostokąt, na środku położyć kawałek czekolady i zwinąć do środka brzegi, które należy dokładnie zlepić. Mini-chlebki przełożyć do foremek wysmarowanych masłem lub, jeśli ich nie mamy, z ciasta formujemy okrągłe lub podłużne bułeczki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na 40 minut. W tym czasie piekarnik nagrzać do 200 st C. Wyrośnięte chlebki można posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec 12-15 minut.

Wyjąć z foremek i ostudzić na kuchennej kratce.

Smacznego!
 
 
 
  ______________________________♥______________________________


                                                       Ciepłej nocy, 
                                                                        Olcik

27 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Smakowicie! Mam słabość do brioszek. Uszczknęłabym kawalątek.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.. czekolada, musze je upiec! (:

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładniutkie te brioszki i takie żółciutkie:))

    Olcik, ladne zdjęcie w profilu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale genialny kolor mają..takie żółciutkie.. KOcham TAKIE drożdżowe..

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie mają te francuskie dzieci ;-)
    Bułeczki śliczne i napewno smakowite Olciku, w końcu to drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj tak! brioszka w łapkę i pod kołdrę z książką!

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja Ty bratnia smakowa Duszyczko piękne Ci wyszły...a zdjęcia mnie urzekły...zwłaszcza te z parującą herbatą:). Dziękuję raz jeszcze za wspólne pieczenie i czekam z niecierpliwością na kolejne:)Pozdrawiam cieplutko i grzybowo:)
    Jola

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja kiedyś wkładalam dzieciom kostki czekolady do rogalików i podgrzewałam w kuchence...
    Pyszne te Twoje brioszki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. na takie drugie śniadanie byłyby wymarzone :)

    OdpowiedzUsuń
  10. niezwykłe.
    rozpływające się w ustach. z pewnością.

    OdpowiedzUsuń
  11. O jacie, pycha olciaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowne! Mam ochotę na bułeczki z czekoladą. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. cudne i smakowite:) moge porwac choc jedna?:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Olciku ależ narobiłaś mi smaku.. ;D
    idealne do mojej porannej ulubionej kawki mniamm;D

    OdpowiedzUsuń
  15. a na Twoich kolczykach to Ty ? świetne są ;))

    OdpowiedzUsuń
  16. Aż mi się teraz marzy zabrać sobie takie pojutrze do torby i wyruszyć rano w świat...;) Może sobie takie upiekę, to łatwiej zniosę ból zerwania się tuż po szóstej z łóżka?

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne te bułeczki! I ta kostka czekolady w środku... po prostu marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Znam taką sztuczkę z czekoladą ;) nie w brioszkach, ale w muffinkach. Były przepyszne, jak jeszcze ciepłe, gdy ta czekolada się rozpływała... Idealne na zimne wieczory przy kubku herbaty ;)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Arven- zachęcam, to dobry pomysł:)

    Praline- mm.. w muffinkach też świetnie:D!

    Ciastello- tak, tak to Moje zdjęcie;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Oliwko- :)

    Ago- częstuj się

    Maniu- może upieczesz?:))

    Majanko- dziękuję:*

    Spencer- i tu się zgadzamy:D

    Cukrowa Wróżeczko- pasują o tak..


    Ciociu Grażko- a to też świetna alternatywa, tylko, że ja kuchenki nie posiadam.. ale gdyby tak w piekarniku lub prodiżu?:)

    Buziaki przesyłam,
    Olcik

    OdpowiedzUsuń
  21. Olcik, wielkie dzięki, za przepis na zielone pomidory.
    A bułeczki super - czy do środka wystarczy 1 kostka czekolady czy dawałaś więcej? Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  22. Paulinko- nie ma za co:) , a co czekolady to polecam ok 3 małych kosteczek lub 1 paseczek np. Alpen Gold

    OdpowiedzUsuń
  23. Och wszystkie drozdzowe buleczki wiada prym wsrod ciast niewielkich rozmairow :)
    Pola nauczyla mnie bulek z kawaleczkami czekolady,a teraz z kosteczka brioszka, bede piec w zimowe dlugie wieczory, juz dzis Olciu wiem :))

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie