Ciasto jogurtowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Nie znam bardziej wiosennego ciasta niż to. Puchate, mięciutkie i wilgotne, ze sporą ilością pierwszych, wiosennych owoców i chrupiącej, waniliowej kruszonki.
Przygotowanie zajmuje tyle, co nic.
Dodatkowym plusem jest to, że ten wypiek naprawdę udaje się wszystkim. Jest tylko jeden warunek- do jego przygotowania użyj składników w jednakowej temperaturze.
Koniecznie spróbuj!
Ciasto jogurtowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
/ składniki na kwadratową foremkę  o wym. 24 x 24 cm/

ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 300 ml płynnego jogurtu naturalnego lub maślanki (w temp. pokojowej)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 100 ml oleju rzepakowego lub np. rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 450 g owoców ( u mnie rabarbar i świeże truskawki)

kruszonka:
- 150 g mąki krupczatki
- 100 g zimnego masła
-80 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią

Uwaga! Sekret udanego ciasta, to jednakowa temperatura wszystkich składników, które użyjesz do przygotowania wypieku. Zwróć na to uwagę, a unikniesz ryzyka powstania zakalca :)
Owoce myję.
Rabarbar obieram ze skórki i kroję na cienkie plasterki, truskawki pozbawiam szypułek i również kroję na mniejsze części.
Mąkę przesiewam do miski i dodaję proszek do pieczenia, tak powstałą mączną mieszankę mieszam łyżką i odstawiam na bok.
Do dużej miski wyspuję cukier, wbijam jajka i ubijam wszystko za pomocą miksera na kogel-mogel.
Gdy masa będzie ubita i puchata, cienką stróżką zaczynam wlewać do niej tłuszcz (olej lub rozpuszczone i wystudzone masło).
Teraz powoli wlewam jogurt lub maślankę w temp. pokojowej i ekstrakt waniliowy.
Wszystko miksuję na najmniejszych obrotach.
Następnie powoli dodaję partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Całość mieszam powoli, już tylko za pomocą silikonowej szpatułki lub łyżki.
Blaszkę na ciasto smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą, mogę pominąć ten etap i po prostu wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.
Do tak przygotowanej foremki przelewam surowe ciasto, wyrównuję jego powierzchnię, na wierzchu rozkładam owoce.
Rozgrzewam piekarnik do 180 st C. (grzanie góra-dół).
Gdy piekarnik się nagrzewa biorę się za przygotowanie kruszonki.
Do dużej miski wsypuję krupczatkę, dodaję cukier i kawałeczki zimnego masła.
Wszystko rozcieram między palcami, do momentu aż uzyskam konsystencję piasku.
Tak powstałą kruszonką posypuję wierzch mojego ciasta. Piekę całość przez 45-50 minut.
Studzę na kuchennej kratce, a następnie kroję w kwadraty i posypuję cukrem pudrem.
Smacznego!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

jestem na instagramie