Chyba nie muszę nikogo przekonywać, że wanilia i czekolada to połączenie idealne? :)
Łaciate babeczki polecają się na weekend (i nie tylko).
Nieskomplikowane w przygotowaniu, przepyszne i bardzo elstyczne, jeśli chodzi o dekorację.
Możesz zostać minimalistą i nie ozdobiać ich niczym.
Możesz też zaszaleć i udekorować je kremem przygotowanym na bazie śmietanki kremówki, serka mascarpone i odrobiny cukru pudru. Do tego jeszcze świeże owoce jagodowe np. maliny lub borówki i rozpusta gotowa.
Polecam!
Nieskomplikowane w przygotowaniu, przepyszne i bardzo elstyczne, jeśli chodzi o dekorację.
Możesz zostać minimalistą i nie ozdobiać ich niczym.
Możesz też zaszaleć i udekorować je kremem przygotowanym na bazie śmietanki kremówki, serka mascarpone i odrobiny cukru pudru. Do tego jeszcze świeże owoce jagodowe np. maliny lub borówki i rozpusta gotowa.
Polecam!
Łaciate babeczki
/ składniki na 10 sztuk/
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 0,5 szklanki mąki jaglanej
- 1 szklanka maślanki/jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany np.18%
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie (16 g) cukru z prawdziwą wanilią
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego/ z pestek winogron lub rozpuszczonego i wystudzonego masła
- 3 łyżki kakao bez cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Uwaga! Pamiętaj, że wszystkie składniki użyte do babeczek powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę.
Przygotuj dwie miski.
W jednej z nich połącz ze sobą za pomocą trzepaczki wszystkie mokre składniki, czyli: maślankę, jajka oraz olej lub masło. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw.
Teraz czas na wymieszanie ze sobą wszystkich suchych składników. Do dużej miski przesiej przez sitko oba rodzaje mąki, dodaj proszek do pieczenia, sól oraz cukier.Wymieszaj wszystko za pomocą łyżki.
Następnie połącz zawartość obu misek, możesz do tego celu użyć miksera (tryb o najniższych obrotach) lub łyżki. Mieszaj całość tylko do połączenia się składników.
Następnie podziel masę na dwie części, w tym celu przygotuj jeszcze jedną miskę.
Do jednej z dwóch częsci dodaj kakao i wmieszaj je w masę za pomocą łyżki.
Przygotuj ceramiczne formy do babeczek, wysmaruj je niewielką ilością płynnego masła lub oleju roślinnego i napełniaj je waniliową masą a następnie cienką stróżką wlewaj czekoladowe esy-floresy.
Zadbaj o to, by ciasto w foremce wypełniało 3/4 jej wysokości- nie więcej!
To ważne, ponieważ babeczki urosną. Jeśli napełnisz je do końca, babeczki najprawdopodobniej "wyjdą z niej".
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st C. przez ok. 25 minut.
Po 25 minutach wyłącz piekarnik i sprawdź poziom wypieczenia za pomocą drewnianego patyczka np. takiego do szaszłyków.
Jeśli wbity w babeczkę patyczek będzie suchy, to znak, że się upiekły.
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz