Dzisiaj chciałabym podrzucić Wam pomysł na szybkie, świąteczne ciasto z owocami, migdałami i korzennymi przyprawami. Ciacho można nazwać awaryjnym, bo jeśli makowce opadną, ciasteczka się przypalą, to ono na pewno nie przysporzy Wam problemu. Nie jest skomplikowane, właściwie najważniejsze jest to, żeby wszystkie składniki użyte do jego przygotowania miały jednakową temperaturę.
Wracając jeszcze do smaku...
Migdały, jabłka, gruszki, żurawina i cynamon.
Czy czegoś więcej potrzeba do szczęścia w grudniu? :)
Migdałowe ciasto z gruszkami, żurawiną i cynamonem
/przepis rodzinny, składniki na tortownicę o śr.24 cm/
- 125 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki migdałowej (czyli zmielonych w blenderze migdałów)
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta sody
- garść świeżej żurawiny
- 2 gruszki
- 1 jabłko
- 50 g migdałów w płatkach
dekoracja:
- 1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Gruszki i jabłko obieram, pozbawiam gniazd nasiennych. Żurawinę myję i osuszam na sitku.
W misie miksera umieszczam masło i cukier, ucieram całość do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Następnie jedno po drugim dodaję jajka, cały czas miksuję.
Następnie przesiewam do miski mąkę, wsypuję mielone migdały, dodaję sodę, proszek do pieczenia , cukier waniliowy i przyprawy. Teraz mieszam już wszystko za pomocą silikonowej szpatułki. Tylko do połączenia się składników. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję odrobiną masła i posypuję bułką tartą. Przekładam ciasto do formy, na wierzchu rozkładam owoce i delikatnie wciskam je do środka masy. Wyrównuję powierzchnię i posypuję ją płatkami migdałów.
Nagrzewam piekarnik do 180 st C. i piekę w nim ciasto przez 40 minut (do tzw." suchego patyczka"). Upieczone dekoruję cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz