Sprężyste, nieprzyzwoicie cytrynowe, idealne do wielkanocnego koszyczka.
Babeczki cytrynowe!
Przepis stworzyłam z myślą o wszystkich tych, którzy muszą ograniczać lub nie mogą spożywać nabiału.
Babeczki piekłam w idealnej do tego typu wypieków silikonowej foremce, a do ich przygotowania nie będziesz potrzebować miksera.
Cytrynowe babeczki do koszyczka
/składniki na 12 sztuk/
-100 g mąki pszennej
- 90 g cukru
- 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
- 100 ml wody mineralnej
- 100 ml dobrej jakości oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 jajka
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szcypta soli
dodatkowo:
- cukier puder
Piekarnik nastawiam na 180 st C (grzanie góra/dół).
Do miski za pomocą sitka przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia i mieszam za pomocą łyżki, aby składniki dokładnie się połączyły, odstawiam całość na bok.
Cytrynę sparzam, wycieram ręcznikiem papierowym i ścieram z niej całą skórkę za pomocą zestera.
Do dużej miski wbijam jajka, dodaję wodę, cukier, cukier waniliowy, olej, szczyptę soli oraz startą skórkę z cytryny. Wszystko ubijam za pomocą trzepaczki do białek.
Do tak przygotowanej piany, dodaję przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wszystko energicznie mieszam za pomocą sylikonowej szpatułki.
Ciasta nie mieszam zbyt długo, tylko do połączenia się składników.
Tak przygotowanym surowym ciastem wypełniam 12 foremek na mini babeczki. Piekę je przez ok. 15-20 minut.
Gdy babeczki będą już upieczone, pozostawiam je przez ok.20 minut w foremkach, aby nieco ostygły.
Następnie delikatnie wyjmuję i umieszczam na kratce do studzenia ciast.
Dekoruję cukrem pudrem i gotowe!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz