Sernik kokosowy z białą czekoladą

Delikatnie kremowy, chrupiący (to dzięki dodatkowi delikatnych wafelków) i orzeźwiający sernik z białą czekoladą i kokosem. Przepyszny i prosty w wykonaniu. Ten obłędny wypiek staje się smacznym preludium do tegorocznego zbioru świątecznych propozycji, których niebawem pojawi tutaj więcej.😉


Sernik kokosowy z białą czekoladą

/przepis własny, składniki na tortownicę o śr. 26 cm/

masa serowa:
- 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub 1 duży budyń waniliowy w proszku (bez cukru)
- kilka kropel naturalnego ekstraktu z wanilii (używam ekstraktu domowej roboty, zobacz przepis)
- ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii

spód:
- 250 g wafelków kokosowych
- 90 g masła (roztopionego)

wierzch:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 2 łyżki płynnej słodkiej śmietanki 30%
- 12 pralinek kokosowych np. Rafaello
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki chipsów kokosowych BIO

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.
Wafelki mielę w blenderze do momentu aż uzyskam konsystencję piasku.
Gdy będą gotowe przesypuję je do dużej miski i odstawiam na bok.
W garnuszku rozpuszczam masło, pilnuję, aby się nie przypaliło.
Rozpuszczone i przestudzone masło wlewam do miski ze zmielonymi wafelkami i mieszam całość za pomocą silikonowej szpatułki- tylko do połączenia się składników.
Tak przygotowaną masą wylepiam dno tortownicy i odstawiam na bok.
Do dużej miski przekładam twaróg,  partiami wbijam jajka, wsypuję (również partiami) cukier puder i miksuję na wolnych obrotach.
Wydrążam ziarenka z laski wanilii i dodaję je do masy serowej, wlewam również ekstrakt waniliowy.
Na samym końcu wsypuję skrobię ziemniaczaną lub proszek budyniowy i znów miksuję - ok. 2 minut na średnich obrotach.
Masę serową wykładam na przygotowany wcześniej wafelkowy spód.
Rozgrzewam piekarnik do 160 stopni C. i piekę ciasto przez ok. 60-70 minut.
Upieczony sernik zostawiam jeszcze chwilę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie przekładam blachę na kuchenną kratkę.
Dokładnie studzę, a następnie schładzam w lodówce przez ok. 3-5 h (a najlepiej na całą noc).
Białą czekoladę łamię na kawałeczki, wrzucam do miski i rozpuszczam w kąpieli wodnej wraz z 2 łyżkami słodkiej śmietanki.
Mieszam całość silikonową szpatułką, pilnując, aby się nie przypaliła.
Gdy polewa z białej czekolady będzie lśniąca i gładka dekoruję nią wierzch ciasta.
Na samym końcu wykańczam mój sernik chipsami kokosa, wiórkami kokosowymi oraz pralinkami Rafaello. Czekam, aż czekolada zastygnie, wkładam do lodówki jeszcze na 30 minut i kroję.😊
Smacznego!

1 komentarz

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

jestem na instagramie