Mus czekoladowy z lodami


Witajcie kochani!
Jak mija Wam tegoroczna Majówka?
Mam nadzieję, że odpoczywacie?
Dzisiaj przybywam do was z przepisem na szybki i jednocześnie bardzo smaczny deser, który powstał we współpracy z marką lodów DIONE.


Lody oczarowały mnie już dawno, ponieważ są przepyszne, to za sprawą świetnej jakości belgijskiej czekolady i naturalnych składników m.in. prawdziwej laski wanilii.
Nie zawierają składników GMO, barwników, wzmacniaczy smaku, konserwantów, tłuszczów roślinnych, nie znajdziemy w nich również substancji słodzących.
Jednym słowem doskonałe!
Spróbujcie, polecam :-)



Mus czekoladowy z lodami
/ przepis na 4 porcje/

- 1 tabliczka deserowej czekolady
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli

dodatkowo:
- 4 lody na patyku DIONE o dowolnych smakach (użyłam: wanilia z solonym karmelem, vanilla macchiato, chocolate crema di nocciole i vanilla triple berry)
- świeże lub mrożone maliny

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, odstawiam na ok. 10 minut, aby nieco przestygła.
W tym czasie oddzielam białka od żółtek.
Żółtka przekładam do dużej miski, dodaję cukier i ubijam na puszysty kogel-mogel i łączę go z rozpuszczoną wcześniej czekoladą.
Następnie w osobnej misce ubijam białka z odrobiną soli i dodaję je do czekoladowej masy.
Przygotowuję 4 szklaneczki lub pucharki i przekładam do nich mus czekoladowy.
Wierzch każdego naczynia owijam folią spożywczą i przekładam do lodówki na min. 1 h, aby mus nieco stężał.
Po tym czasie dekoruję mus malinami i wyjmuję z zamrażalnika lody.




 Za pomocą ostrego i zwilżonego lodowatą wodą noża, kroję lody na grube plastry, dekorując nimi mus.
Podaję od razu.
Smacznego!




3 komentarze

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

jestem na instagramie