09.07.2017

Wegańskie i bezglutenowe placki jaglane z bananem, truskawkami i chia


To chyba najbardziej odpowiedni czas w roku na tego typu posiłki.
Puszyste placuszki bez glutenu, mleka krowiego i jajek idealnie się sprawdzą jako letnie śniadanie lub podwieczorek.
Spróbuj, a przepadniesz :-)



Wegańskie i bezglutenowe placki jaglane z bananem, truskawkami i chia

- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (migdałowego)
-1/2 dojrzałego banana średniej wielkości
- 1/4 szklanki mąki gryczanej
- 2- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta sody
- szczypta soli

dodatkowo:
- syrop z agawy lub klonowy (do polania)
- truskawki 
- nasiona chia
- 2 łyżki migdałów w płatkach

Na suchej patelni podprażam płatki migdałów, odstawiam na bok.
Ugotowaną kaszę jaglaną umieszczam w kielichu blendera, wlewam mleko i wsypuję odrobinkę soli.
Wszystko dokładnie miksuję, następnie dosypuję oba rodzaje mąki, sodę i banana.
Znów miksuję.
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i partiami smażę placki z obu stron na złoty kolor.
Przekładam na talerz, dekoruję truskawkami, podprażonymi płatkami migdałów, nasionami chia i syropem z agawy.

Smacznego! :-)




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥___________________________

5 komentarzy:

  1. Ale narobiłaś mi smaka! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie! :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie <3 A ile wychodzi placków z takiej porcji?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.