01.08.2017

Frappe, czyli mrożona kawa




Nie wiem jak to się stało, ale przez tyle lat prowadzenia bloga nie udało mi się wrzucić przepisu na kawę, którą bardzo często robię.
Cafe Frappé , czyli grecka mrożona kawa idealna na upały.
Podobno została przypadkowo wynaleziona w Grecji, przez pracownika pewnego koncernu, który nie posiadając wrzątku wymieszał kawę z zimną wodą. I tak oto powstał napój, który stał się szlagierem wszystkich greckich kawiarni.

Frappe

/ składniki na 2 kawy/

-   3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-  200 ml mleka (używam mleka 2 lub 3,2%)
- 300 ml zimnej wody
-  1 łyżeczka syropu z agawy (można zastąpić cukrem lub płynnym miodem)
-  4-5 kostek lodu


Moją kawę przygotowuję w blenderze.
Do kielicha blendera wlewam wodę, mleko, syrop z agawy, dodaję kawę oraz kostki lodu. Zamykam wieczko i miksuję przez kilkadziesiąt sekund na najwyższych obrotach.
W ten sposób otrzymuję pyszną kawę z dużą ilością pianki.
Przelewam ją do szklanek i podaję ze słomkami.

Na zdrowie! :-)




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥___________________________

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam mocną mrożoną kawę. Stawia na nogi w takie upały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :-) idealnie pasuje na upały!

      Usuń
  2. Dokładnie taka kawa marzyła się nam dziś w pracy.. Szkoda tylko że nie było jak jej wykonać ;) Ale na pewno skorzystamy z przepisu w weekend ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taką kawę! :) szczególnie w upalne dni jak dziś ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.