Nie wiem jak to się stało, ale przez tyle lat prowadzenia bloga nie udało mi się wrzucić przepisu na kawę, którą bardzo często robię.
Cafe Frappé , czyli grecka mrożona kawa idealna na upały.
Podobno została przypadkowo wynaleziona w Grecji, przez pracownika pewnego koncernu, który nie posiadając wrzątku wymieszał kawę z zimną wodą. I tak oto powstał napój, który stał się szlagierem wszystkich greckich kawiarni.
Frappe
/ składniki na 2 kawy/
- 3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 200 ml mleka (używam mleka 2 lub 3,2%)
- 300 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka syropu z agawy (można zastąpić cukrem lub płynnym miodem)
- 4-5 kostek lodu
Moją kawę przygotowuję w blenderze.
Do kielicha blendera wlewam wodę, mleko, syrop z agawy, dodaję kawę oraz kostki lodu. Zamykam wieczko i miksuję przez kilkadziesiąt sekund na najwyższych obrotach.
W ten sposób otrzymuję pyszną kawę z dużą ilością pianki.
Przelewam ją do szklanek i podaję ze słomkami.
Na zdrowie! :-)
______________________________♥___________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Uwielbiam mocną mrożoną kawę. Stawia na nogi w takie upały.
OdpowiedzUsuńTo prawda :-) idealnie pasuje na upały!
UsuńDokładnie taka kawa marzyła się nam dziś w pracy.. Szkoda tylko że nie było jak jej wykonać ;) Ale na pewno skorzystamy z przepisu w weekend ^^
OdpowiedzUsuńSmacznie! :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką kawę! :) szczególnie w upalne dni jak dziś ;)
OdpowiedzUsuń