Chłodnik z awokado, ogórka i bazylii



Myjesz, kroisz i wrzucasz do blendera. Miksujesz około minuty i gotowe! 
Czy to nie piękne? 
Obiad na upalne dni, który przygotujesz dosłownie w 5 minut.
Nie dość, że szybko to jeszcze jak pożywnie!


Chłodnik z awokado, ogórka i bazylii
/ przepis inspirowany tym przepisem, składniki na 2 porcje/


- 300 ml schłodzonego jogurtu naturalnego lub maślanki
- 1/2 dojrzałego awokado 
- 1/3 czerwonej cebuli
- 3 młode gruntowe ogórki (schłodzone w lodówce)
- kilka gałązek świeżej bazylii (użyłam bazylii greckiej- to odmiana o maleńkich listkach i cytrynowym aromacie)
- kilka listków świeżej mięty
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- sok z 1/2 limonki
-  1 łyżeczka białego octu winnego (można pominąć)
-  1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu z agawy

dodatkowo:
- listki świeżej bazylii greckiej
- posiekana czerwona cebula

Ogórki myję i kroję w grubą kostkę. 
Awokado dzielę na pół, wyjmuję pestkę i obieram. Kroję w grubszą kostkę i wrzucam do blendera.
Myję zioła i również umieszczam je w kielichu blendera.


Cebulę obieram i dokładnie siekam, dodaję do reszty.
Do kielicha blendera wlewam także schłodzony jogurt, oliwę, miód lub syrop, ocet, przyprawy i dokładnie miksuję.
Próbuję i jeszcze ewentualnie doprawiam solą lub pieprzem.
Chłodnik podaję od razu. 

Smacznego! :-)



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥___________________________

4 komentarze

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

jestem na instagramie