Pudding z kaszy jaglanej


Na pewno już słyszałaś/eś o tym jak zdrowa jest kasza jaglana.
Zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia składników mineralnych i witamin. Łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B oraz żelazo.W dodatku jest lekkostrawna, ponieważ nie zawiera glutenu.
Zatem blender w dłoń i robimy z niej pudding!


/składniki dla 2 osób/

- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 1 1/4 szklanki wody
- 1 dojrzały banan
- 1/2 szklanki mleka (może być roślinne np. migdałowe)
- 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
- szczypta soli
-  szczypta kurkumy

dodatkowo:
- mrożone lub świeże owoce ( u mnie: kiwi, banan, mrożone: maliny, wiśnie i jagody)

Kaszę jaglaną dokładnie płuczę na sitku o drobnych oczkach.
Przelewam wrzątkiem, umieszczam w garnku i prażę przez ok. 2 minuty na bardzo małym ogniu.
Dopiero po tym czasie dolewam wodę, dodaję szczyptę soli, kurkumy i przykrywam garnek.
Ugotowaną (jeszcze ciepłą) kaszę blenduję z mlekiem, miodem i  pokrojonym w plasterki bananem.
W szklance układam obrane kiwi, przekładam do obu szklanek pudding i dekoruję owocami.
Smacznego! :-)



2 komentarze

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

jestem na instagramie