Tegoroczna wiosna była dla mnie bardzo obfita w nowości książkowe.
W marcu pokazywałam Wam już część moich nabytków, a dziś zapraszam na kolejną dawkę.
Zacznijmy od ...
"Beauty & Food" Emilie Hebert
Już od dawna wiadomo, że wygląd jest odzwierciedleniem tego co jemy.
Autorka pisze o produktach za które podziękuje nam nasza skóra, włosy i paznokcie. Książka składa się z dwóch części: programu odnowy oraz przepisów, które nam w tym pomogą. W pozycji znajdziemy również tabele składników odżywczych przedstawiające źródła występowania i dobroczynne działanie na urodę poszczególnych witamin i mikroelementów.
Oprócz przepisów na pyszności znajdziemy również proste triki na przygotowanie domowej roboty kosmetyków. Szczerze? Uwielbiam tę książkę. Jest świetnym źródłem inspiracji i wiedzy przedstawionej w pigułce.
"Przepisy na szczęście" Maia Sobczak
Od pierwszych stron tej książki Maia nas czaruje.
Zabiera w swój świat pełen momentów szczęścia, dzieli się swoimi podróżami i wspaniałymi przepisami. Przypomina nam, że odpowiednia dieta przyczynia się do dobrego samopoczucia.
Ta książka to wielka dawka inspiracji, które nauczą nas jak w prosty sposób komponować dania z dodatkiem rodzimych składników. Piękne są też fotografie zawarte w książce, których autorką jest Maia. Sprawiają, że na chwilę przenosimy się wraz z nią do dalekich krajów, by za chwilę "rozgościć się"w jej domowej kuchni.
"Superfood z ogrodów, łąk i lasów" Karin Greiner
Superżywności nie trzeba sprowadzać z drugiego końca świata- jest na miejscu.
Możemy znaleźć ją w naszych ogrodach i lasach. Autorka tego poradnika jest biolożką. Podpowiada kiedy najlepiej zbierać rośliny oraz w jaki sposób je wykorzystać w kuchni. Ziemniaki zapiekane z aioli z krwawnika a może wiosenna sałatka z kozim serem, bagietką, dzikimi ziołami i pasternakiem?
"Lody domowa manufaktura" David Lebovitz
Od dawna zbieram się do kupna maszyny do lodów i dzięki tej książce właśnie nastała ta chwila.
David to niekwestionowany król deserów. Niezależnie od tego czy robiliście kiedyś domowe lody czy też jesteście totalnymi nowicjuszami w tej dziedzinie będziecie zaskoczeni rezultatami.
Nie wiem skąd autor to bierze, ale jego pomysły na połączenia smakowe są jak spełnienie wszystkich dziecięcych marzeń.
"Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek" Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz
Autorzy na co dzień prowadzą bloga Gotowanie z Pasją.
Dzięki ich książce na nowo odkryjesz zapomniane smaki dyniowatych warzyw.
A arbuz i melon już nigdy nie będzie kojarzyć ci się z mdłym owocem.
I kto powiedział, że dynia smakuje tylko jesienią?
______________________________♥___________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Zaintrygowały mnie falafele na piękną skórę...
OdpowiedzUsuń