15.06.2017

Przegląd książkowych nowości- wiosna 2017 (vol.2)


Tegoroczna wiosna była dla mnie bardzo obfita w nowości książkowe.
W marcu pokazywałam Wam już część moich nabytków, a dziś zapraszam na kolejną dawkę.
Zacznijmy od ...


"Beauty & Food" Emilie Hebert

Już od dawna wiadomo, że wygląd jest odzwierciedleniem tego co jemy. 
Autorka pisze o produktach za które podziękuje nam nasza skóra, włosy i paznokcie. Książka składa się z dwóch części: programu odnowy oraz przepisów, które nam w tym pomogą. W pozycji znajdziemy również  tabele składników odżywczych przedstawiające źródła występowania i dobroczynne działanie na urodę poszczególnych witamin i mikroelementów.



Oprócz przepisów na pyszności znajdziemy również proste triki na przygotowanie domowej roboty kosmetyków. Szczerze? Uwielbiam tę książkę. Jest świetnym źródłem inspiracji i wiedzy przedstawionej w pigułce.


"Przepisy na szczęście"  Maia Sobczak

Od pierwszych stron tej książki Maia nas czaruje.
Zabiera w swój świat pełen momentów szczęścia, dzieli się swoimi podróżami i wspaniałymi przepisami. Przypomina nam, że odpowiednia dieta przyczynia się do dobrego samopoczucia. 
Ta książka to wielka dawka inspiracji, które nauczą nas jak w prosty sposób komponować dania z dodatkiem rodzimych składników. Piękne są też fotografie zawarte w książce, których autorką jest Maia. Sprawiają, że na chwilę przenosimy się wraz z  nią do dalekich krajów, by za chwilę "rozgościć się"w jej domowej kuchni.



Superżywności nie trzeba sprowadzać z drugiego końca świata- jest na miejscu.
Możemy znaleźć ją w naszych ogrodach i lasach. Autorka tego poradnika jest biolożką. Podpowiada kiedy najlepiej zbierać rośliny oraz w jaki sposób je wykorzystać w kuchni. Ziemniaki zapiekane z aioli z krwawnika a może wiosenna sałatka z kozim serem, bagietką, dzikimi ziołami i pasternakiem?




Od dawna zbieram się do kupna maszyny do lodów i dzięki tej książce  właśnie nastała ta chwila.
David to niekwestionowany król deserów. Niezależnie od tego czy robiliście kiedyś domowe lody czy też jesteście totalnymi nowicjuszami w tej dziedzinie będziecie zaskoczeni rezultatami.
Nie wiem skąd autor to bierze, ale jego pomysły na połączenia smakowe są jak spełnienie wszystkich dziecięcych marzeń.



"Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek" Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 

Autorzy na co dzień prowadzą bloga Gotowanie z Pasją.
Dzięki ich książce na nowo odkryjesz zapomniane smaki dyniowatych warzyw.
A arbuz i melon już nigdy nie będzie kojarzyć ci się z mdłym owocem.
I kto powiedział, że dynia smakuje tylko jesienią?




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥___________________________

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.