Jak poradzić sobie z
niejadkiem?
To temat rzeka,
najlepiej nie zmuszać i pozwolić na to, aby maluch sam zainteresował się tym co
ma na talerzu.
Jedzenie, które
posiada ciekawy wygląd oraz ma miłe dla oka połączenie kolorystyczne jest
znacznie bardziej atrakcyjne niż zwykła kanapka z serem.
Poświęć na przygotowanie posiłku trochę więcej
czasu, puść wodzę fantazji, a gwarantuję Ci, że talerz będzie pusty :-)
Dlatego postanowiłam zainspirować
Cię do przygotowania takiego właśnie śniadania.
Jeszcze tylko słówko
o produkcie jakim jest Rama. Na
pewno o niej słyszałeś, na polskim rynku jest przecież obecna już ponad
dwadzieścia lat. Od niedawna jednak zmieniła nieco skład, na prostszy i
bardziej przejrzysty. Do jej produkcji wykorzystywany jest wysokiej jakości
olej rzepakowy. To właśnie dzięki niemu posiada ona NNKT, czyli niezbędne
nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak: Omega- 3 i Omega-6. Zawiera również cenne witaminy a wśród nich: A,D
i E.
No dobrze, ale wróćmy
do naszego śniadania :-)
Kanapka miś
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego
- 1 łyżka organicznego kremu orzechowo-czekoladowego
- plasterki banana
- płatki migdałów
- czekoladowe groszki
- Rama Classic
Kromkę chleba posmaruj cienką warstwą Ramy Classic, a następnie kremem orzechowo-czekoladowym. Z plasterków banana stwórz nosek oraz uszka, a z czekoladowych groszków środek pyszczka i oczy. Na samym końcu przyozdób uszka płatkami migdałów.
Kanapka z biedronkami
- 1 kromka pełnoziarnistego chleba
- twarożek
- pomidorki koktajlowe
- czarne oliwki
- listki świeżej bazylii
- Rama Classic
Kromkę chleba posmaruj cienką warstwą Ramy Classic, a następnie twarożkiem.
Udekoruj listkami bazylii. Pomidorki koktajlowe umyj, przetnij na pół, a następnie do 1/2 każdej połówki zrób nacięcie. Z czarnych oliwek zrób biedronkom główki i kropki.
Kanapka serce
- 1 kromka pełnoziarnistego chleba
- plaster wędliny
- plaster żółtego sera
- 2 plasterki świeżego ogórka
-Rama Classic
Kromkę chleba posmaruj cienką warstwą Ramy Classic, połóż plasterki ogórka.
Z plasterka żółtego sera za pomocą foremki do ciastek w kształcie serca wytnij wzór.
Mniejszą foremką w kształcie serca wykrój wzór z wędliny.
Połóż na środku kanapki ser, a następnie wędlinę.
Kanapka kwiatek
- 1/2 kajzerki
- plaster żółtego sera
- plaster wędliny
- plasterek rzodkiewki
- szczypiorek
- listki świeżej bazylii
- Rama Classic
Połowę kajzerki posmaruj cienką warstwą Ramy Classic, nałóż na nią okrągły plaster wędliny.
Za pomocą foremki do ciastek wytnij z sera żółtego główkę kwiatka, połóż na niej plasterek rzodkiewki i zrób z niej środek kwiatka. Odrobinę szczypiorku posiekaj i przyozdób nim całość. Z łodygi szczypiorku zrób łodyżkę kwiatka, a z listków bazylii po prostu listki.
Kanapka buzia
- 1/2 kajzerki
- plaster wędliny
- pomidorek koktajlowy
- czarne oliwki
- plasterek rzodkiewki
- kawałek czerwonej papryki
- kiełki
- Rama Classic
Połowę kajzerki posmaruj cienką warstwą Ramy Classic, nałóż na nią okrągły plaster wędliny.
Z rzodkiewki wytnij uśmiech. Oliwki pokrój w krążki i ułóż na kanapce- zrób z nich oczy.
Pomidorka umyj, przekrój na połowę i zrób z niego policzki, Kiełki umyj i zrób z nich czuprynę, a z kawałka papryki nosek.
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Rewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńPomimo mojego wieku i tego, że bardzo mało jem i smiało mogłabym się nazwać tym "niejadkiem" to takie kanapeczki zniknęłyby pewnie bardzo szybko:) Wyglądają estetycznie, a jeszcze lepiej jak pozwolimy dziecu na zrobienie samemu takiej kanapeczki, wtedy gwarantowane zjedzenie od razu :)
OdpowiedzUsuń