Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z powidłami i kruszonką


Dzisiaj mam dla Ciebie pełnoziarnistą drożdżówkę. Taką typowo babciną, puchatą, pachnącą wanilią, nadzianą  dużą ilością domowych powideł. 
Pachnie domem i ma sobie niesamowitą moc odpędzania złych myśli.
Polecam, upiecz je w ten weekend :-)

Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z powidłami i kruszonką
/ przepis rodzinny, składniki na prostokątną blachę o wym. 20 x 30 cm/

ciasto drożdżowe:
- 32 g świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej luksusowej
- 1 szklanka ciepłego, ale nie gorącego! mleka
- 1/4 szklanki otrębów pszennych
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 60 g rozpuszczonego masła
 - 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli

dodatkowo:
- 2 małe słoiki domowych powideł śliwkowych

kruszonka:
- 160 g maki krupczatki
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 125 g masła



Z drożdży, odrobiny mleka, cukru i mąki robię rozczyn. Przykrywam go czystą ściereczką i czekam, aż nieco wyrośnie.
W dużej misce ubijam żółtka, dodaję jajko, resztę cukru i miksuję. Przesiewam mąkę, wlewam ekstrakt waniliowy, wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło i sól. Wszystko dokładnie zagniatam do momentu uzyskania plastycznego ciasta, które będzie "odchodziło" od ręki.
Przykrywam miskę z ciastem ściereczką i odstawiam na ok. 1,5 h - do wyrośnięcia.
W misce łączę składniki kruszonki, rozcieram je palcami aż do uzyskania konsystencji piasku.
W tym czasie wykładam prostokątną blachę do pieczenia pergaminem, przekładam wyrośnięte ciasto, smaruję je powidłami i posypuję kruszonką.
Wstawiam blachę do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika i piekę je w przez ok. 50 minut.
Smacznego! :-)



Bądź na bieżąco. Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

6 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Bardzo ciekawy przepis!Mam pytanie-jakie wymiary miała blacha do pieczenia?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepraszam,nie zauważyłam,że jest napisane:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda fantastycznie!!! dla mnie bomba do kawy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj zjadłabym takie pyszne domowe, drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie