20.02.2017

Owsiane batoniki z czekoladą i bakaliami


Domowe batoniki na bazie płatków owsianych,bakalii i miodu to świetna alternatywa dla słodyczy.
Dodają energii i witamin, a przy tym świetnie smakują!


Owsiane batoniki z czekoladą i bakaliami
/ przepis własny, składniki na 12 sztuk/

- 120 g płatków owsianych górskich
-  120 g mieszanki bakalii (orzechy włoskie, orzechy laskowe, żurawina, rodzynki, pestki słonecznika, dyni)
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżka nasion sezamu
- 3 łyżki  płynnego miodu lub syropu z agawy
- 1/2 szklanki  dobrego jakościowo soku jabłkowego lub pomarańczowego
- 1 jajko

dekoracja:
-  1 tabliczka (100 g) karmelowej/ białej lub deserowej czekolady 
- 2 łyżeczki mleka 


Kwadratową blachę o wym. 20 x 30 cm wykładam papierem do pieczenia.
W misce łączę ze sobą bakalie, płatki owsiane, płynny miód,  jajko oraz sok owocowy.
Przekładam masę na blachę i wyrównuję wierzch za pomocą silikonowej łopatki.
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. i piekę w nim batoniki przez ok. 13-15 minut- na złoty kolor.
W tym czasie nalewam do rondelka wodę, czekoladę łamię na kawałeczki, wlewam odrobinę mleka i umieszczam w misce.
Rondelek z gotującą się wodą przykrywam miską i powoli rozpuszczam czekoladę, stale mieszając.
Następnie wyjmuję upieczone batoniki z piekarnika polewam rozpuszczoną czekoladą.
 Kroję za pomocą ostrego noża dopiero po dokładnym schłodzeniu.
Smacznego! :-)





Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

1 komentarz:

  1. Kocham takie owsiane batoniki. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.