24.02.2017

Bananowe placuszki bez glutenu


Delikatne i bardzo bananowe. Idealne na weekendowe śniadanie.  
Do ciasta nie musisz dodawać mąki, wystarczą płatki jaglane i zmielone orzechy.
Gwarantuję Ci, że polubisz ten przepis :-)

Bananowe placuszki bez glutenu
/ przepis własny, składniki na ok. 12 sztuk/

- 1 dojrzały banan
- 2 jajka
- 60 g płatków jaglanych
-  1 łyżka mąki migdałowej (można użyć zmielonych migdałów)
- 1 łyżka mleka roślinnego np. kokosowego lub laskowego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

do smażenia:
- olej kokosowy lub rzepakowy

dodatkowo:
- winogrona i plasterki bananów do dekoracji
- gruszka
- orzechy włoskie
- ewentualnie syrop klonowy
- listki melisy

Banan kroję w plasterki i umieszczam w kielichu blendera, dodaję jajka, płatki jaglane, proszek do pieczenia, zmielone migdały i mleko. Wszystko dokładnie miksuję.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju.
Gdy patelnia będzie już odpowiednio nagrzana łyżką nakładam placki i smażę je z obu stron na złoty kolor.
Przekładam na talerz i dekoruję.
Smacznego! :-)





Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

3 komentarze:

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.