Ostatnio przygotowałam owsiano-orkiszowe bułeczki, które upiekłam w mojej nowej, perforowanej foremce od Bake Shop. Sama forma jest elastyczna i świetna do tego typu domowych wypieków. Posiada " mikro- dziurki" i wgłębienia, które zapewniają bardzo dobrą cyrkulację powietrza. Dzięki temu po upieczeniu bułeczki są rumiane i chrupiące.
Bułeczki owsiano- orkiszowe
/ przepis własny na 6 bułeczek/
zaczyn ( 5- 8 godzin przed pieczeniem):
- 1/4 szklanki mąki orkiszowej białej *
- 1/4 szklanki mąki owsianej
- 75 ml ciepłej wody
- 4 g świeżych drożdży
Drożdże rozrabiamy w wodzie, dodajemy mąkę i wszystko mieszamy na gładkie ciasto.
Odstawiamy w temp. pokojowej na ok. 5 godzin.
ciasto
- przygotowany zaczyn
- 150 g mąki orkiszowej białej
- 55 g mąki pszennej typ 550
- 100 ml wody lub ciepłego mleka ( +/- jedna łyżka)
- 5 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 5 g oleju lub oliwy
dodatkowo:
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka
- 2 łyżki płatków owsianych
Mieszamy mąkę z wodą, dodajemy pozostałe składniki, na końcu zaczyn.
Mieszamy mikserem ok. 4 minuty ( najpierw na małych obrotach 2 minuty, potem na większych pozostałe 2).
Miskę smaruję olejem i przekładam do niej wyrobione ciasto.
Gdy ciasto już podwoi swoją objętość, wyjmuję je z miski i lekko uderzam nim o blat.
Odstawiam na 10 minut.
Po 10 minutach mogę już dzielić je na 6 równych kawałków, podsypać odrobiną mąki pszennej i zagniatam z nich okrągłe kuleczki, które potem przełożę do silikonowej foremki (lub na płaską blachę od piekarnika).
Bułeczki muszą mieć czas, żeby podrosnąć (trzeba liczyć ok. 30 minut.)
W tym czasie rozgrzewam piec do 220 st.
Gdy już będą pięknie wyrośnięte, każdą z nich smaruję mieszaniną żółtka i mleka i posypuję płatkami owsianymi.
Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 20 minut, po pierwszych 5 minutach zmniejszając temp. do 200 stopni.
* 1 szklanka = 150 g
______________________________♥_________________________
Brak komentarzy
Prześlij komentarz