18.12.2016

Bułeczki owsiano- orkiszowe



Z dzisiejszego przepisu na pewno ucieszą się wszyscy domowi piekarze :-)
Ostatnio przygotowałam owsiano-orkiszowe bułeczki, które upiekłam w mojej nowej, perforowanej foremce od Bake Shop. Sama forma jest elastyczna i świetna do tego typu domowych wypieków. Posiada " mikro- dziurki" i wgłębienia, które zapewniają  bardzo dobrą cyrkulację powietrza. Dzięki temu po upieczeniu bułeczki są rumiane i chrupiące.


Bułeczki owsiano- orkiszowe
/ przepis własny na 6 bułeczek/

zaczyn ( 5- 8 godzin przed pieczeniem):

- 1/4 szklanki mąki orkiszowej białej  *
- 1/4 szklanki mąki owsianej
- 75 ml ciepłej wody
- 4 g świeżych drożdży

Drożdże rozrabiamy w wodzie, dodajemy mąkę i wszystko mieszamy na gładkie ciasto.
 Odstawiamy w temp. pokojowej na ok. 5 godzin.

ciasto
- przygotowany zaczyn
- 150 g mąki orkiszowej białej
- 55 g mąki pszennej typ 550
- 100 ml wody lub ciepłego mleka ( +/- jedna łyżka)
- 5 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 5 g oleju lub oliwy

dodatkowo:
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka
-  2 łyżki płatków owsianych

Mieszamy mąkę z wodą, dodajemy pozostałe składniki, na końcu zaczyn.
Mieszamy mikserem ok. 4 minuty (  najpierw na małych obrotach 2 minuty, potem na większych pozostałe 2).
Miskę smaruję olejem i przekładam do niej wyrobione ciasto.
Odstawiam na ok. 1 h do wyrośnięcia.


Gdy ciasto już podwoi swoją objętość, wyjmuję je z miski i  lekko uderzam nim o blat.
Odstawiam na 10 minut.
Po 10 minutach mogę już dzielić je na 6 równych kawałków, podsypać odrobiną mąki pszennej i zagniatam z nich okrągłe kuleczki, które potem przełożę do silikonowej foremki (lub na płaską blachę od piekarnika).
Bułeczki muszą mieć czas, żeby podrosnąć (trzeba liczyć ok. 30 minut.)
W tym czasie rozgrzewam piec do 220 st.
Gdy już będą  pięknie wyrośnięte, każdą z nich smaruję mieszaniną żółtka i mleka i posypuję płatkami owsianymi.
Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 20 minut, po pierwszych 5 minutach zmniejszając temp. do 200 stopni.
Bułeczki powinny być lekko brązowe.
Smacznego!



* 1 szklanka = 150 g

Ps: Perforowaną, silikonową foremkę do bułeczek możesz znaleźć tutaj.



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.