Masz ochotę upiec na święta tradycyjny makowiec, ale boisz się, że popęka?
Nic straconego, upiecz drożdżowe bułeczki z makowym nadzieniem.
Pyszny smak i minimalne ryzyko niepowodzenia gwarantowane :-)
Drożdżowe ślimaczki z makiem
/ przepis własny, składniki na 12 sztuk/
ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej typ 550 (luksusowej)
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 100 ml ciepłego mleka
- 2 1/2 łyżki cukru
- 25 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
masa makowa:
- 200 g mielonego maku
- 500 ml mleka
- 1 łyżka masła
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 100 g blanszowanych migdałów
- 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 krople aromatu migdałowego
kruszonka:
- 50 g mąki
-25 g masła
- 25 g cukru waniliowego
kruszonka:
- 50 g mąki
-25 g masła
- 25 g cukru waniliowego
lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Z drożdży, odrobiny mąki, 3 łyżek ciepłego mleka i białego cukru robię zaczyn i czekam aż troszkę podrośnie.
W tym czasie do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję otręby, sól, cukier.
W małym garnuszku rozpuszczam masło i zdejmuję z ognia.
Do mącznej mieszanki dodaję wyrośnięty zaczyn i zagniatam ciasto, pod sam koniec wlewając rozpuszczone i wystudzone masło oraz resztę mleka.
Zagniatam elastyczne ciasto, przekładam je do miski i przykrywam czystą ściereczką.
Odstawiam w ciepłe miejsce na minimum 1 h- ciasto musi podwoić swoją objętość.
W tym czasie umieszczam mak w garnku, zalewam mlekiem i doprowadzam do wrzenia.
Gotuję przez 10 minut. Następnie dodaję skórkę pomarańczową, sok z cytryny, olejek migdałowy, posiekane migdały. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia.
Jeśli używasz maku, który nie został wcześniej zmielony, musisz przedłużyć czas gotowania o 30 minut, następnie odsączyć go na sicie, i zmielić go w maszynce.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na podsypanym mąką blacie i rozsmarowuję na nim makowe nadzienie.
Zawijam w rulon i kroję przy pomocy ostrego noża w plastry o grubości 1,5-2 cm,
Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.
Bułeczki pozostawiam w cieple, aby podwoiły swoją objętość, trwa to zazwyczaj około 1h.
W tym czasie w niedużej misce przygotuj kruszonkę. Połącz ze sobą mąkę, cukier i kawałeczki masła, wszystko to ugniataj przez ok. 1 minutę palcami.
Posyp nią wyrośnięte drożdżówki.
W tym czasie w niedużej misce przygotuj kruszonkę. Połącz ze sobą mąkę, cukier i kawałeczki masła, wszystko to ugniataj przez ok. 1 minutę palcami.
Posyp nią wyrośnięte drożdżówki.
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. i piekę w nim bułeczki przez około 15 minut- czas pieczenia zależy od ich wielkości oraz mocy piekarnika. Najlepiej po 10 minutach kontrolować stopień ich wypieczenia.
Przestudzone bułeczki dekoruję lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny soku z cytryny.
Smacznego! :-)
______________________________♥_________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Wyglądają pysznie ale w przepisie zabrakło drożdży :) Jaką ilość trzeba dodać?
OdpowiedzUsuń14g :-)
Usuńi dziękuję za czujność!
Dzień dobry:))
OdpowiedzUsuńPonawiam pytanie o ilość drożdży:)
Pozdrawiam serdecznie:)
Zapowiadają się rewelacyjnie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń