No i mamy zimę :-)
To właśnie teraz jest najlepszy czas na wypieki z miodem i korzennymi przyprawami. Dziś dzielę się z Tobą przepisem na pyszne i bardzo proste ciasto do którego potrzebujesz zaledwie kilku składników. W Anglii występuję ono pod nazwą parkin, a zamiast miodu dodaje się do niego golden syrup lub melasę. Jeśli nie masz pod ręką miksera, to też nie szkodzi, ponieważ masę możesz wymieszać za pomocą łyżki.
To właśnie teraz jest najlepszy czas na wypieki z miodem i korzennymi przyprawami. Dziś dzielę się z Tobą przepisem na pyszne i bardzo proste ciasto do którego potrzebujesz zaledwie kilku składników. W Anglii występuję ono pod nazwą parkin, a zamiast miodu dodaje się do niego golden syrup lub melasę. Jeśli nie masz pod ręką miksera, to też nie szkodzi, ponieważ masę możesz wymieszać za pomocą łyżki.
Jest lepiące, słodkie i korzenne. W sam raz tę porę roku.
Miodowe ciasto z płatkami owsianymi
/ przepis własny, składniki na kwadratową formę o wym. 20x 20cm/
- 200 g mąki pszennej
- 20 g zarodków pszennych
- 220 g płatków owsianych (używam górskich)
- 120 g masła
- 2 jajka
- 200 g płynnego miodu
- 180 g brązowego cukru trzcinowego
- 50 ml mleka (1/4 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
Suche składniki mieszam w misce. W rondelku rozpuszczam masło, cukier oraz miód.
Jajka roztrzepuję wraz z mlekiem i ekstraktem. Do masy jajecznej partiami dodaję suche składniki, mieszam łyżką.
Następnie wlewam przestudzone masło z cukrem i miodem, znów wszystko dokładnie mieszam.
Formę wykładam papierem do pieczenia i wlewam do niej masę.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni i piekę ciasto przez ok. 60 minut. Do tzw. "suchego patyczka".
Kroję po przestudzeniu.
Upieczone ciasto powinno mieć złoto-brązowy kolor, ale nie może być spalone!
Smacznego! :-)
______________________________♥_________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Jak dobrze, że ten czas już nadszedł! :D
OdpowiedzUsuńFaktycznie na jesień idealne, nawet na święta byłoby super :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam miód, więc to coś dla mnie :-)
OdpowiedzUsuń