Wegańska gorąca czekolada przygotowana własnoręcznie w domu to remedium na wszelkie jesienne smutki.
Odpędzi złe myśli i naładuje nas pozytywną energią.
Swoją porcję udekorowałam piankami marschmallow. Jeśli chcesz możesz zupełnie z nich zrezygnować i mieć czekoladę bez grama dodanego cukru :-)
Wegańska gorąca czekolada
/ przepis inspirowany tym/
- 1 szklanka mleka roślinnego np. sojowego/ owsianego/laskowego/kokosowego
- 3 daktyle
- 3 łyżeczki kakao bez cukru
- 2 kosteczki wegańskiej czekolady
- odrobina cynamonu cejlońskiego
- odrobina kardamonu
- szczypta soli
dodatkowo:
- pianki marshmallows (można pominąć)
Mleko przelewam do garnuszka, wsypuję kakao, sól, wrzucam daktyle i zagotowuję. Następnie dodaję daktyle i przyprawy.
Zmniejszam gaz i gotuję jeszcze kilka minut, do momentu aż daktyle zmiękną.
Blenduję, przelewam do kubka i dekoruję lub nie :-) piankami marshmallows.
Piję, póki jest gorąca.
Smacznego!
______________________________♥_________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Widzę, że sezon dyniowy w pełni :)
OdpowiedzUsuńIdealna na jesień ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com