31.10.2016

Wegańska gorąca czekolada


Wegańska gorąca czekolada przygotowana własnoręcznie w domu to remedium na wszelkie jesienne smutki.
Odpędzi złe myśli i naładuje nas pozytywną energią. 
Swoją porcję udekorowałam piankami marschmallow. Jeśli chcesz możesz zupełnie z nich zrezygnować i mieć czekoladę bez grama dodanego cukru :-)


Wegańska gorąca czekolada
/ przepis inspirowany tym/

- 1 szklanka mleka roślinnego np. sojowego/ owsianego/laskowego/kokosowego
- 3 daktyle
- 3 łyżeczki kakao bez cukru
- 2 kosteczki wegańskiej czekolady
- odrobina cynamonu cejlońskiego
- odrobina kardamonu
- szczypta soli

dodatkowo:
- pianki marshmallows (można pominąć)

Mleko przelewam do garnuszka, wsypuję kakao, sól, wrzucam daktyle i zagotowuję. Następnie dodaję daktyle i przyprawy.
Zmniejszam gaz i gotuję jeszcze kilka minut, do momentu aż daktyle zmiękną.
Blenduję, przelewam do kubka i dekoruję lub nie :-) piankami marshmallows.
Piję, póki jest gorąca.

Smacznego!


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________

2 komentarze:

  1. Widzę, że sezon dyniowy w pełni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna na jesień ;)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.