29.10.2016

Sernik dyniowy na piernikowym spodzie



Dzisiaj mam dla Was typowo jesienne ciasto.
Sernik dyniowy na piernikowym spodzie. Jak dobrze wiemy dynia uwielbia się z piernikowym aromatem. Nic więc dziwnego, że takie połączenie w serniku smakuje wyśmienicie. Zatem łapcie przepis i do dzieła! :-)


Sernik dyniowy na piernikowym spodzie
/ składniki na formę o wymiarach 25 x 11 cm/

masa serowa:
- 1/2 kg półtłustego twarogu
- 125 ml serka mascarpone lub śmietanki kremówki
- 100 g cukru (można zastąpić ksylitolem)
- 3/4 szklanki puree dyniowego
- 2 małe jajka
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego

spód:
- 150 g pierniczków
- 50 g masła

polewa:
- 1/2 tabliczki białej czekolady 
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietanki 12%

Dynię obieram, kroję w kostkę i wrzucam do rondelka. Dodaję odrobinę wody i duszę do momentu, aż się rozpadnie. Zdejmuję garnek z ognia i dokładnie studzę puree.
Odmierzam potrzebną ilość, a resztę mogę zamrozić.
Następnie w dużej misce miksuję jajka z cukrem, dodaję partiami zmielony twaróg.
Gdy masa będzie już gotowa wrzucam cynamon, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i otartą skórkę pomarańczową- i znów wszystko miksuję.
W małym garnuszku umieszczam masło i roztapiam je na niewielkim ogniu.
W blenderze kruszę pierniczki, następnie łączę je z rozpuszczonym masłem.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C i umieszczam w nim żaroodporne naczynko wypełnione wodą.
Prostokątną formę o wymiarach 25 x 11 cm smaruję odrobiną masła i wylepiam pokruszonymi pierniczkami.
Przelewam masę serowo-dyniową. Wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekę w nim przez ok. 40 minut.
Po upieczeniu studzę ciasto jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku i dopiero wyjmuję.
Czekoladę łamię na kwałeczki, odrobinę zostawiam i ścieram na tarce, a resztę roztapiam w kąpieli wodnej. Mieszam stopniowo z jogurtem lub śmietanką i dekoruję tak powstałą polewą sernik.
Na samym końcu jego posypuję wierzch  startą białą czekoladą.
Ciasto chłodzę minimum 8 h przed podaniem.
Smacznego! :-)




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.