Pełnoziarniste babeczki gruszkowo-jagodowe



U progu stoi już jesień. Łapczywie łapię więc ostatnie promienie letniego słońca i podziwiam takie wschody jak ten powyżej. Niedługo nadejdzie przecież czas ciepłych wełnianych swetrów i gorącego kakao w kubku.  Tymczasem jest jeszcze u nas lato. Słupek okiennego termometru pokazuje dwadzieścia trzy stopnie Celsjusza, a na straganie można spotkać o tej porze dosłownie wszystko.
Począwszy od arbuza i truskawek a skończywszy na pierwszych- tegorocznych gruszkach.
Upycham w wypiekach możliwie każdy owoc. Dziś np. zrobiłam pełnoziarniste babeczki, takie najprostsze. Bez użycia miksera, robione w pośpiechu- bo przecież goście blisko.



Pełnoziarniste babeczki gruszkowo-jagodowe
/ składniki na 10 sztuk/

- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 otrębów pszennych
-2 łyżki płatków owsianych
- 1/2 szklanki płynnej śmietanki 30% (można zastąpić ją zwykłym mlekiem lub płynnym jogurtem)
- 3 łyżki cukru 
- 3 łyżki roztopionego masła
- bardzo dojrzała gruszka
- garść świeżych lub mrożonych jagód
- ziarenka wydrążone z laski wanilii
- 1 jajko
-1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- szczypta sody
- szczypta soli

dodatkowo:
- 1 łyżka oleju rzepakowego (do wysmarowania foremek)

Suche składniki mieszam w misce za pomocą łyżki.
Następnie w osobnej misce mieszam śmietankę, jajko oraz rozpuszczone i wystudzone masło.
Łączę składniki obu misek i dokładnie mieszam - znów za pomocą łyżki.
Gruszkę obieram i kroję w drobną kostkę i dodaję do babeczkowej masy. Następnie wrzucam jagody (świeże lub mrożone) i również dokładnie wszystko mieszam.
Foremki na babeczki smaruję za pomocą pędzelka odrobiną oleju  i napełniam je ciastem do 3/4 wysokości.
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. (bez termoobiegu) i piekę w nim babeczki przez ok. 20-25 minut na złoty kolor. 
Smacznego! 



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥_________________________

14 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Jeszcze nigdy nie łączyłam gruszek i jagód!
    Zapraszam do siebie - jedzrosliny.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ci to połączenie, jest naprawdę udane :-)

      Usuń
  2. Eee, fajnie mają Twoi goście :-) Babeczki uwielbiam w każdej formie, przepis zapisuję do spróbowania :-) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam bardzo i zgadzam się- mają super fajnie :-D!

      Usuń
  3. Czekam na jesień, ale jednak szkoda tych długich wieczorów :) Co za tym idzie - idealna okazja do pieczenia takich cudowności, jak te na Twoim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To takie połączenie letnio-jesienne, w sam raz na taką przejściową porę, jak teraz;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Porywam! Muszą być pyszne- trochę letnie, a trochę jesienne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. moja pierwsza myśl była taka jak Martyny - "igdy nie łączyłam gruszek i jagód!" a jedne i drugie uwilbiam, bardzo fajne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne zdjęcia. A gruszki z jagodami to świetne połączenie, też mam taką myśl: "czemu na to nie wpadłam"? :)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie