Sezamowa granola z dodatkami
/ przepis własny, składniki na 1 duży słoik o pojemności 500 ml/
składniki mokre:
- 125 ml miodu
- 75 ml oleju kokosowego lub rzepakowego
- 2 łyżki pasty tahini
- 50 ml wody
składniki suche:
- 200 g płatków owsianych górskich
- 120 g płatków orkiszowych
- 50 g migdałów
- 50 g ziarna sezamu
- 40 g wiórków kokosowych
- 30 g orzechów nerkowca
- 30 g jagód goji
- 30 g suszonej żurawiny
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
Piekarnik nastawiam na 150 stopni C ( z termoobiegiem).
W dużej misce mieszam ze sobą suche składniki (oprócz żurawiny i wiórków kokosowych), w rondlu lub garnku o grubym dnie łączę wszystkie mokre składniki (oprócz pasty tahini)
Gdy mokre składniki się rozpuszczą, natychmiast zdejmuję je z ognia, dodaję pastę tahini i mieszam.
Wszystko łączę z suchymi składnikami i mieszam.
Całość równomiernie rozkładam na płaskiej blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem.
Piekę przez około 50 minut, od czasu do czasu mieszając.
Granola powinna być rumiana, ale nie może być spalona!
Po upieczeniu studzę ją, łączę z żurawiną i wiórkami, szczelnie zamykam w słoiku lub pojemniku.
Smacznego!:)
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________
Brak komentarzy
Prześlij komentarz