Jabłka i morele pod pełnoziarnistą kruszonką




Powolutku nadchodzi czas pierwszych jabłek.
Jeszcze kwaśnych, dosyć twardych, niezbyt wyrośniętych i mało "wykolorowanych"..  ale już soczyście pachnących i tak przyjemnie kwaskowatych!
Doczekaliśmy się również moreli w  przydomowym ogródku. Są pyszne- aromatyczne i miodowe.
Z pierwszych w tym roku, tak wyczekanych  owoców zrobiłam zapomniany deser-kruszonkę z owocami. Szczypta cynamonu, odrobina cukru pudru i zwyczajne piątkowe popołudnie zamieniło się w prawdziwą, letnią ucztę :-)

Jabłka i morele pod pełnoziarnistą kruszonką
/ przepis własny, składniki na ok. 5 porcji deseru/


kruszonka:
- 80 g mąki pszennej
- 20 g płatków owsianych
- 20 g otrębów pszennych
-1 łyżka migdałów w płatkach
- 120 g cukru
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli

nadzienie:
-  ok. 700 g  jabłek i moreli 
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią


Wszystkie składniki przekładam do dużej miski i siekam nożem.
Następnie rozcieram palcami do momentu, aż uzyskam konsystencję piasku.
Teraz pora na przygotowanie nadzienia.
Owoce dokładnie myję, pozbawiam pestek i gniazd nasiennych.
Następnie kroję na kawałki i wkładam do dużego garnka, zasypuję cukrem, skrapiam sokiem z cytryny i chwilkę gotuję- aż owoce zaczną się rozpadać (po ok. 5 minutach).
Posypuję całość cynamonem i dokładnie mieszam.
Żaroodporne naczynie smaruję masłem, przekładam do niego owoce i posypuję wcześniej przygotowaną kruszonką.
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. ( z termoobiegiem) i piekę w nim deser przez ok. 20-25 minut na złoty kolor.
Podaję na ciepło lub zimno, posypany cukrem pudrem i/lub z kulką lodów waniliowych.
Smacznego!




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

1 komentarz

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Takie twarde, ledwo dojrzałe - najlepsze :D tym bardziej do słodkich wypieków :D

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie