04.04.2016

Kruche ciasto orkiszowe z jabłkami i malinami



Kruche ciasto orkiszowe z jabłkami i malinami
/ przepis własny, składniki na formę o wymiarach 20 x 20 cm/

ciasto kruche:
- 300 g mąki orkiszowej (użyłam 150 g mąki orkiszowej białej+ 150 g mąki orkiszowej razowej)
- 180 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru trzcinowego (można użyć zwykłego)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta kardamonu

nadzienie:
- 1 szklanka mrożonych malin 
- 4 duże kwaśne jabłka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub syropu z agawy
- 2 łyżki kaszy manny
- szczypta cynamonu

dodatkowo:
 - 1 łyżka cukru pudru (do posypania ciasta)
-2 łyżki mąki (do podsypania blatu)

Maliny rozmrażam.
Jabłka myję, obieram, usuwając przy tym gniazda nasienne, kroję w plasterki.


Rozmrożone maliny oraz pokrojone jabłka umieszczam w dużej misce, posypuję cynamonem, cukrem i kaszką.
Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję żółtka, cukier, ekstrakt, kardamon oraz pokrojone na kawałeczki masło. Wszystko rozcieram palcami i szybko zagniatam na jednolitą masę, zawijam ją w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie kwadratową formę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia.
Następnie dzielę ciasto na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowuję na blacie podsypanym odrobiną mąki.
Pierwszą z nich wylepiam spód ciasta, nakłuwam go i piekę w 200 stopniach C. przez ok. 14 minut- do uzyskania złotego koloru.
Następnie przekładam na ciasto owocowe nadzienie i przykrywam pozostałą częścią kruchego ciasta.
Ciasto piekę przez około 45-50 minut w 180 stopniach C.
Przed pokrojeniem dokładnie studzę.
Smacznego! :-)

Ps: Od lat nie używam kupnych ekstraktów waniliowych czy cukru waniliowego.

Jak je przyrządzić? To proste! Kliknij poniżej



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥___________________________

6 komentarzy:

  1. Mmm, pyszności! I cudowny mają kolor te jabłuszka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam dość dawno temu bardzo podobny placek, pamiętam do dziś cudowne połaczenie malin, jabłek i kruchego ciasta:) . Buziaki Olciku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kolor dzięki malinom :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! czekam na świeże malinki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha!
    Dawno nic tak nam nie smakowało!
    Wielkie dzięki za ten przepis!! 💚

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.