Kruche ciasto orkiszowe z jabłkami i malinami
/ przepis własny, składniki na formę o wymiarach 20 x 20 cm/
ciasto kruche:
- 300 g mąki orkiszowej (użyłam 150 g mąki orkiszowej białej+ 150 g mąki orkiszowej razowej)
- 180 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru trzcinowego (można użyć zwykłego)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta kardamonu
nadzienie:
- 1 szklanka mrożonych malin
- 4 duże kwaśne jabłka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub syropu z agawy
- 2 łyżki kaszy manny
- szczypta cynamonu
dodatkowo:
- 1 łyżka cukru pudru (do posypania ciasta)
-2 łyżki mąki (do podsypania blatu)
Maliny rozmrażam.
Jabłka myję, obieram, usuwając przy tym gniazda nasienne, kroję w plasterki.
Rozmrożone maliny oraz pokrojone jabłka umieszczam w dużej misce, posypuję cynamonem, cukrem i kaszką.
Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję żółtka, cukier, ekstrakt, kardamon oraz pokrojone na kawałeczki masło. Wszystko rozcieram palcami i szybko zagniatam na jednolitą masę, zawijam ją w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie kwadratową formę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia.
Następnie dzielę ciasto na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowuję na blacie podsypanym odrobiną mąki.
Pierwszą z nich wylepiam spód ciasta, nakłuwam go i piekę w 200 stopniach C. przez ok. 14 minut- do uzyskania złotego koloru.
Następnie przekładam na ciasto owocowe nadzienie i przykrywam pozostałą częścią kruchego ciasta.
Ciasto piekę przez około 45-50 minut w 180 stopniach C.
Przed pokrojeniem dokładnie studzę.
Smacznego! :-)
Ps: Od lat nie używam kupnych ekstraktów waniliowych czy cukru waniliowego.
Jak je przyrządzić? To proste! Kliknij poniżej
______________________________♥___________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Mmm, pyszności! I cudowny mają kolor te jabłuszka :)
OdpowiedzUsuńPiekłam dość dawno temu bardzo podobny placek, pamiętam do dziś cudowne połaczenie malin, jabłek i kruchego ciasta:) . Buziaki Olciku:)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor dzięki malinom :)
OdpowiedzUsuńmniam! czekam na świeże malinki :)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńDawno nic tak nam nie smakowało!
Wielkie dzięki za ten przepis!! 💚
Bardzo się cieszę :-)!
Usuń