Właśnie nastała najpiękniejsza pora roku.
Wszystko budzi się do życia. Zawilce wychodzą z zeschniętych liści wyciągając swoje łebki do słońca. Sójki zamieszkujące drzewo pod moim oknem oficjalnie już rozpoczęły sezon koncertowy.
A ja na reszcie mogę z czystym sumieniem zamienić puchową kurtkę na lżejszą.
Razem z wiosną wróciła mi ochota na pieczenie chlebów.
Tych domowych, z najprawdziwszej mąki, bez jakichś dodatkowych spulchniaczy i emulgatorów.
To właśnie te ciężkie, pachnące zbożem, nieidealne w kształcie bochenki, zrobione z miłością lubię najbardziej.
Chleb gryczany z suszonymi śliwkami
/ zmodyfikowałam swój przepis na chleb z ziarnami i morelami, składniki na 1 duży bochenek/
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mąki gryczanej (lub łuski gryczanej)
- 10 g mąki pełnoziarnistej
- 350 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
- 5 suszonych śliwek
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
dodatkowo:
- 1 łyżka otrębów/ mąki (do posypania dna żeliwnego garnka)
dodatkowo:
- 1 łyżka otrębów/ mąki (do posypania dna żeliwnego garnka)
Wodę wlewam do miski, dodaję cukier i świeże drożdże. Mieszam i odstawiam na 10 minut.
Po tym czasie dodaję przesianą mąkę pszenną, pełnoziarnistą i gryczaną.
Śliwki kroję na mniejsze kawałki i wrzucam razem z pestkami do chlebowego ciasta.
Przykrywam foliowym woreczkiem lub czystą ściereczką i odstawiamy na 2- 4 h do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozgrzewam piekarnik do 250 stopni C. i wkładam do niego żeliwny garnek (razem z pokrywką). Po upływie 20 minut zdejmuję pokrywkę (uwaga! żeby się nie poparzyć!!!). Wsypuję na dni garnka odrobinę mąki lub otrębów i wkładam do garnka wyrośnięty chleb. Nakładam pokrywkę, zamykam drzwiczki piekarnika i piekę w 220 stopniach C. przez 20 minut, po tym czasie z garnka zdejmuję pokrywkę i dopiekam chleb jeszcze przez ok. 10-15 minut- do uzyskania złotego lub ciemnobrązowego koloru.
Chleb kroję po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Muszę wypróbować przepis, bo ze śliwkami brzmi smakowicie :) dobrego dnia :)
OdpowiedzUsuńCudowny chlebuś :-)
OdpowiedzUsuńPiękny bochenek:)
OdpowiedzUsuń