Ryż na mleku z karmelizowanymi jabłkami, rodzynkami i cynamonem




Mimo tego, że mamy już meteorologiczną wiosnę, słońca jest jak na lekarstwo.
Temperatura na zewnątrz bliska zera, wiatr i chłodne powietrze wzmagają apetyt na ciepłe, sycące śniadanie.
Dziś propozycja z ryżem w roli głównej i polskimi, kwaśnymi jabłkami w cynamonowym karmelu.
Byle do wiosny!


Ryż na mleku z karmelizowanymi jabłkami, rodzynkami i cynamonem
/ przepis własny, składniki na 1 porcję/

- 1 szklanka mleka (może być roślinne)
- 1/3 szklanki ryżu do puddingów
- szczypta soli
- garstka rodzynek
-szczypta cynamonu
- 1/2 kwaśnego jabłka
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka masła
- świeża melisa lub mięta (do dekoracji)

Jabłko myję, pozbawiam skórki (lub nie) i kroję na plasterki.
W garnku zagotowuję 1/2 szklanki mleka.
Na sitku o drobnych oczkach płuczę ryż, wrzucam na wrzące mleko i gotuję na wolnym ogniu, stale mieszając.Gdy ryż wchłonie mleko dodaję kolejne 1/4 szklanki mleka i znów gotuję stale mieszając, na samym końcu dodaję jeszcze ostatnią partię płynu - 1/4 szklanki.
Proces gotowania ryżu jest podobny jak w przypadku przyrządzania risotto.
Po 20 minutach ryż powinien być już gotowy, dodaję rodzynki, cynamon, odrobinę soli i mieszam.
Na patelni rozgrzewam masło z cukrem i odrobiną wody, gdy mikstura zacznie wrzeć, a cukier się rozpuści wrzucam plasterki jabłka i karmelizuję je przez około 2 minuty- do miękkości.
Ugotowany ryż z rodzynkami przekładam do miseczki, dekoruję karmelizowanymi jabłkami i świeżą melisą.
Smacznego! :-)




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

6 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

jestem na instagramie