Wegańska i bezglutenowa tarta cytrynowa




Wegańska i bezglutenowa tarta cytrynowa
/ przepis własny, składniki na prostokątną formę o wym. 35 x 11 cm/

spód:
- 100 g mąki bezglutenowej (np.jaglanej)
- 50 g mąki migdałowej
- 75 ml płynnego oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru pudru (może być zwykły lub trzcinowy)
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- szczypta bezglutenowego proszku do pieczenia


nadzienie:
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
-  50 ml soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1/3 szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem)

do przygotowania formy:
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
- 1 łyżka mąki amarantusowej

Siemię lniane mieszam z wodą, przykrywam folią spożywczą, chowam  na 15 minut do lodówki.
Ścieram skórkę z dokładnie wyszorowanej i sparzonej cytryny.
Wyciskam z owocu sok i pozbywam się pestek.
Mąkę bezglutenową łączę ze zmielonymi migdałami, płynnym olejem kokosowym, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, solą, ekstraktem waniliowym oraz namoczonym wcześniej siemieniem lnianym. Zawijam w folię spożywczą i wstawiam do lodówki na 30 minut.
Prostokątną formę do tarty smaruję olejem kokosowym i posypuję mąką amarantusową.
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C.
Formę do tarty wylepiam schłodzonym ciastem, nakłuwam równomiernie widelcem i podpiekam przez 12 minut.
W tym czasie łączę ze sobą wszystkie składniki cytrynowego nadzienia.
Wylewam na ciasto i wstawiam jeszcze na 30 minut do piekarnika.
Po upieczeniu dokładnie schładzam moją tartę i dopiero kroję.
Smacznego!



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

13 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Czekałam na przepis na tę tartę i... było na co :) Wygląd i kompozycja smaków są perfekcyjne - jestem oczarowana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię desery i ciasta z dodatkiem cytryny ze względu na przełamanie słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny deser i piękne zdjęcia. <3 Zakochałam się, a słodkości nie są "w moim typie" ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękna jest! i te zdjęcia tak cudowne :) uwielbiam cytrynę w takich słodkich połączeniach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O jaaa... wreszcie coś co mogę zrobić także dla siebie a nie tylko dla najbliższych :D Dziekuje!! Zdjęcia jak zwykle rewelacyjne.
    P.S. chętnie napiłabym się z Tobą kawy ;)

    Pozdrawiam,
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  6. Pisząc mleko kokosowe masz na myśli gęste mleczko kokosowe z puszki czy takie płynne z kartonika (napój kokosowy)?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy może być niezmielone siemię lniane ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Wylewamy masę kremową taką "surową"? Czy ją zagotować czy jak? Boje się , że mi ją spód wypije :-p

    OdpowiedzUsuń
  9. udało się :-D wysłałabym foto ale nie da się ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, podeślij proszę na maila waniliowachmurka@gmail.com :) Cieszę się, że się udało!!

      Usuń

jestem na instagramie