Wegańska i bezglutenowa tarta cytrynowa
/ przepis własny, składniki na prostokątną formę o wym. 35 x 11 cm/
spód:
- 100 g mąki bezglutenowej (np.jaglanej)
- 50 g mąki migdałowej
- 75 ml płynnego oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru pudru (może być zwykły lub trzcinowy)
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- szczypta bezglutenowego proszku do pieczenia
nadzienie:
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 50 ml soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1/3 szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem)
do przygotowania formy:
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
- 1 łyżka mąki amarantusowej
Siemię lniane mieszam z wodą, przykrywam folią spożywczą, chowam na 15 minut do lodówki.
Ścieram skórkę z dokładnie wyszorowanej i sparzonej cytryny.
Wyciskam z owocu sok i pozbywam się pestek.
Mąkę bezglutenową łączę ze zmielonymi migdałami, płynnym olejem kokosowym, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, solą, ekstraktem waniliowym oraz namoczonym wcześniej siemieniem lnianym. Zawijam w folię spożywczą i wstawiam do lodówki na 30 minut.
Prostokątną formę do tarty smaruję olejem kokosowym i posypuję mąką amarantusową.
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C.
Formę do tarty wylepiam schłodzonym ciastem, nakłuwam równomiernie widelcem i podpiekam przez 12 minut.
W tym czasie łączę ze sobą wszystkie składniki cytrynowego nadzienia.
Wylewam na ciasto i wstawiam jeszcze na 30 minut do piekarnika.
Po upieczeniu dokładnie schładzam moją tartę i dopiero kroję.
Smacznego!
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Czekałam na przepis na tę tartę i... było na co :) Wygląd i kompozycja smaków są perfekcyjne - jestem oczarowana :)
OdpowiedzUsuńLubię desery i ciasta z dodatkiem cytryny ze względu na przełamanie słodyczy :)
OdpowiedzUsuńCudowny deser i piękne zdjęcia. <3 Zakochałam się, a słodkości nie są "w moim typie" ;)
OdpowiedzUsuńpiękna jest! i te zdjęcia tak cudowne :) uwielbiam cytrynę w takich słodkich połączeniach :)
OdpowiedzUsuńTak, tak, tak! Czuję wiosnę :)
OdpowiedzUsuńO jaaa... wreszcie coś co mogę zrobić także dla siebie a nie tylko dla najbliższych :D Dziekuje!! Zdjęcia jak zwykle rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńP.S. chętnie napiłabym się z Tobą kawy ;)
Pozdrawiam,
Kasia
Pisząc mleko kokosowe masz na myśli gęste mleczko kokosowe z puszki czy takie płynne z kartonika (napój kokosowy)?
OdpowiedzUsuńMleko z puszki
UsuńCzy może być niezmielone siemię lniane ?
OdpowiedzUsuńNiestety nie.
UsuńWylewamy masę kremową taką "surową"? Czy ją zagotować czy jak? Boje się , że mi ją spód wypije :-p
OdpowiedzUsuńudało się :-D wysłałabym foto ale nie da się ;-)
OdpowiedzUsuńGosiu, podeślij proszę na maila waniliowachmurka@gmail.com :) Cieszę się, że się udało!!
Usuń