Kokosanki


Kto nie zna tych leciutkich jak piórko ciasteczek?
Uwielbiam je za to, że można przygotować je w 15 minut. I nie.. nie jest to czas jaki potrzebuje profesjonalny cukiernik :-)
Wystarczy ubić białka, połączyć je z resztą składników, wstawić do piekarnika i gotowe!
Dodatkowo mogą je jeść osoby uczulone na gluten. 


Kokosanki

/przepis własny, składniki na 12 sztuk/

- 3 małe białka
- 1 łyżka mąki z amarantusa 
- 75 g cukru pudru 
- 125 g wiórków kokosowych
- szczypta soli


W misce ubijam białka ze szczyptą soli.
Cukier puder przesiewam przez sitko i łączę z mąką.
Dodaję powoli do sztywnej masy białkowej i miksuję aż składniki się połączą.
 Na samym końcu wrzucam wiórki kokosa, chwilę mieszam.
Płaską blachę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia i za pomocą łyżki do lodów formuję 12 kulek, zachowując między nimi minimum 3 cm odstępy.
Włączam piekarnik z termoobiegiem na 170 stopni C. i piekę ciastka przez 12- 15 minut.
Zdejmuję z blaszki po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego! :)





Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

__________________________________________________________

5 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

jestem na instagramie