Już za chwilkę pożegnamy stary rok i przywitamy nowy.
W klimat wszystkich świąteczno-noworocznych spotkań idealnie wpisują się słodkości z dodatkiem alkoholu.
Taki jest mój ostatni sernik, który Wam szczerze polecam :-)
Sernik z likieremBailey's
/ przepis własny, składniki na 1 kwadratową blachę o wym. 24x24 cm/
kruche ciasto korzenne:
- 120 g ciasteczek (np. digestive)
- 2 czubate łyżki (30 g) masła
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
masa serowa:
-1 kg zmielonego twarogu
- 200 g serka mascarpone
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 3 kieliszki (125 ml) likieru Bailey's
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 20 g mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy w proszku
wierzch ciasta:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 70 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao bez cukru
- 1/2 laski wanilii
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo (do wysmarowania formy):
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
Z mąki pszennej, cukru, kakao, ziarenek wanilii, ekstraktu oraz jajka zagnieść ciasto- będzie przypominało swoją strukturą kruszonkę.
Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika.
W tym czasie pokruszyć ciasteczka i wymieszać z rozpuszczonym w garnuszku masłem, na koniec dodać przyprawę i jeszcze chwilę mieszać.
Tortownicę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i wylepić masą ciasteczkową.
W dużej misce zmiksować cukier i jajka, dodawać partiami zmielony ser oraz mascarpone.
Następnie wlać ekstrakt waniliowy, likier Bailey's - zmiksować, dodać również mąkę ziemniaczaną.
Masę sernikową wylać na przygotowany wcześniej spód i wyrównać powierzchnię
Wyjąć z lodówki ciemne, kruche ciasto i oprószyć nim wierzch sernika.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec w nim sernik przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec ciasto przez 1 godzinę i 15 minut.
Upieczony sernik pozostawić w piekarniku na 15 minut, wyjąć formę i przełożyć na kuchenną kratkę.
Odstawić na min. 12 h w zimne miejsce.
Wyjąć z formy dopiero po tym czasie.
Smacznego!
i na sam koniec chciałabym Wam życzyć..
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Wygląda apetycznie, a zdjęcia bardzo karnawałowe bym rzekła :]
OdpowiedzUsuńNa pewno cudownie smakował :) Uwielbiam ten likier :)
OdpowiedzUsuńmmmm ale smakowitości!!!
OdpowiedzUsuńOlciku wyśmienity:) Szczęśliwego Nowego Roku:)
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam :) ciekawe co z tego wyjdzie. Przeraziło mnie pieczenie ciasta w 120 C.
OdpowiedzUsuń