26.12.2015

Masala chai


Masala chai to jeden z najpopularniejszych napojów rodem z Indii, którego głównymi składnikami są: czarna herbata, woda, mleko i przyprawy. Ma w sobie niezwykłą moc- doskonale pokrzepia, odpręża i rozgrzewa.


Masala chai 
/ przepis inspirowany tym , składniki dla 2 osób/

- 2 łyżeczki czarnej liściastej herbaty
- 0,5 l wody
- 1 szklanka mleka migdałowego (lub innego np. krowiego)
- 2 goździki
- 2 ziarenka czarnego pieprzu
- 2 nasionka zielonego kardamonu (zmiażdżone)
- 1 laska cynamonu cejlońskiego (można ją troszkę połamać)
- 2 łyżeczki miodu, syropu z agawy, ksylitolu lub cukru trzcinowego


Do garnuszka o grubym dnie wlewam wodę, czekam, aż woda zacznie wrzeć i dodaję przyprawy, gotuję około 7 minut  na małym ogniu.
Następnie wlewam mleko, a gdy cały napój osiągnie temperaturę wrzenia wsypuję herbatę i gotuję jeszcze przez 2 minuty na wolnym ogniu. Gdy herbatka lekko przestygnie przecedzam ją przez sitko,  słodzę i przelewam do szklaneczek.
Na zdrowie! :)



Ps: Mój czaj wylądował w słodkich kubeczko-słoiczkach od Bake Shop.

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

2 komentarze:

  1. Zazdroszczę słoikowych kubków :) Do herbaty z mlekiem jakoś nie mogę się przekonać, chociaż z migdałowym mogłaby smakować ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z migdałowym smakuje na prawdę dobrze, spróbuj kiedy nabierzesz ochoty :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.