Masala chai to jeden z najpopularniejszych napojów rodem z Indii, którego głównymi składnikami są: czarna herbata, woda, mleko i przyprawy. Ma w sobie niezwykłą moc- doskonale pokrzepia, odpręża i rozgrzewa.
Masala chai
/ przepis inspirowany tym , składniki dla 2 osób/
- 2 łyżeczki czarnej liściastej herbaty
- 0,5 l wody
- 1 szklanka mleka migdałowego (lub innego np. krowiego)
- 2 goździki
- 2 ziarenka czarnego pieprzu
- 2 nasionka zielonego kardamonu (zmiażdżone)
- 1 laska cynamonu cejlońskiego (można ją troszkę połamać)
- 2 łyżeczki miodu, syropu z agawy, ksylitolu lub cukru trzcinowego
Do garnuszka o grubym dnie wlewam wodę, czekam, aż woda zacznie wrzeć i dodaję przyprawy, gotuję około 7 minut na małym ogniu.
Następnie wlewam mleko, a gdy cały napój osiągnie temperaturę wrzenia wsypuję herbatę i gotuję jeszcze przez 2 minuty na wolnym ogniu. Gdy herbatka lekko przestygnie przecedzam ją przez sitko, słodzę i przelewam do szklaneczek.
Na zdrowie! :)
Ps: Mój czaj wylądował w słodkich kubeczko-słoiczkach od Bake Shop.
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Zazdroszczę słoikowych kubków :) Do herbaty z mlekiem jakoś nie mogę się przekonać, chociaż z migdałowym mogłaby smakować ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńZ migdałowym smakuje na prawdę dobrze, spróbuj kiedy nabierzesz ochoty :)
Usuń