13.11.2015

Kruche jaglane ciasto z orzechami włoskimi i aronią


Tej jesieni wyjątkowo często sięgam po orzechy włoskie.
Oprócz tego, że posiadają dużą ilość manganu, witaminy E, B1, B6, magnezu i cennych dla zdrowia tłuszczy omega-3.. to są dodatkowo ( a może przede wszystkim?)  taakie pyszne!
Zainspirowana absolutnie boskim przepisem Liski na orzechowy mazurek, postanowiłam przygotować swoją wersję tego ciasta. 
Zwykłą pszenną mąkę zamieniłam na jaglaną, zmniejszyłam również ilość cukru na rzecz domowego dżemu z aronii.
Wyszło na prawdę smacznie. Słodko- cierpko w sam raz na tę porę roku.


Kruche jaglane ciasto z orzechami włoskimi i aronią

/przepis inspirowany tym od Liski, składniki na blachę o wymiarach 20x20 cm/

kruche jaglane ciasto:
- 180 g mąki jaglanej
- 100 g zimnego masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (przygotowuję swój własny ekstrakt z tego przepisu)
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

do przełożenia:
- 1/2 szklanki domowego dżemu z aronii

orzechowa masa:
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 białko
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- szczypta soli

polewa:
- 3 żółtka
- 8 łyżek cukru waniliowego (chcesz wiedzieć w jaki sposób go robię? kliknij tutaj)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- garść orzechów włoskich (do dekoracji)



Z mąki, zimnego masła, soli, cukru, jajka, ekstraktu oraz proszku do pieczenia zagniatam ciasto.
Owijam je folią spożywczą i wkładam na 30 minut do zamrażalnika.
Po tym czasie rozwałkowuję je na stolnicy podsypanej odrobiną mąki i przekładam na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
Nakłuwam widelcem surowe ciasto i podpiekam przez ok. 13 minut w temp. 160 stopni C.( z termoobiegiem).
Gdy będzie miało złoty kolor, wyłączam piekarnik i stawiam blaszkę na kratce do studzenia ciast. Jeszcze ciepłe smaruję aroniowym dżemem domowej roboty.
Gdy ciasto stygnie, mielę w malakserze orzechy włoskie, dodaję do nich ubite wraz z cukrem i odrobiną soli białko i dokładnie mieszam masę za pomocą szpatułki.
Tak powstałą orzechową masę rozsmarowuję na aroniowym dżemie.
W dużej misce ubijam do białości żółtka z cukrem, na samym końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i jeszcze trochę miksuję. Gdy krem będzie gęsty i puszysty, to znak, że można udekorować nim wierzch ciasta. Na samym końcu układam na cieście orzechy włoskie.
Piekę w temp. 160 stopni C. (z termoobiegiem) przez 30 minut.
Ciasto przed podaniem dokładnie studzę.
Smacznego!:)



Ps: W sesji zdjęciowej wystąpiła najlepsza kawa z berlińskiej kawiarni Five Elephant oraz młynek Hario. To wszystko i wiele więcej dostaniesz w sklepie internetowym CoffeeDesk.pl
:)


 Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

2 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie !
    Nigdy takiego ani nie jadłam [ w sensie jaglanego], ani nie robiłam. I na bank wypróbuje niedługo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada przepysznie! Jeszcze nie miałam okazji próbować takich cudów, ale myślę że to kwestia czasu ;) dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.