31.10.2015

Sernik dyniowy z pajęczyną


Sernik dyniowy to mój jesienny must-have. Dynia jak pokazał wpis niżej jest bardzo wszechstronna.



 Można z niej przygotować zarówno śniadanie, obiad jak i deser.
W masie na sernik sprawdza się świetnie. Zapewnia ciastu kremową konsystencję i piękny pomarańczowy kolor. Z korzennymi przyprawami takimi jak: goździki, gałka muszkatołowa, cynamon czy imbir świetnie się dogaduje. No po prostu ideał.



Sernik dyniowy z pajęczyną
/ przepis własny, składniki na tortownicę o średnicy 22 cm/

masa serowa:
- 750 g twarożku sernikowego
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka puree z dyni*
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 3 jajka
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub opakowanie (35 g) budyniu waniliowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( używam domowego ekstraktu, z tego przepisu)
- 1/2 łyżeczki cynamonu

orzechowo-czekoladowy spód:
- 100 g herbatników petit beurre
- 100 g masła
- 1/2 szklanki migdałów
- 1 łyżka kakao

solony krem krówkowy:
- 200 g śmietanki kremówki
- 1/4 szklanki miodu
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżeczki masła
- 1/3 łyżeczki soli 

pajęczyna:
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka whisky lub brandy


W dużej misce miksuję twarożek, serek mascarpone, cukier, puree z dyni, jajka, mleko, ekstrakt , cynamon i proszek budyniowy lub skrobię ziemniaczaną. Masa będzie nieco rzadka, ale nie ma się czym martwić :) Odstawiam miskę z masą serową na bok i przygotowuję czekoladowy spód.
W malakserze mielę ciasteczka i migdały.
W małym rondelku rozpuszczam masło, studzę i dodaję do reszty składników. Na samym końcu wsypuję kakao i dokładnie mieszam.
Tak przygotowanym spodem wylepiam dno tortownicy, przelewam do niej masę serową i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C (z termoobiegiem) i piekę w nim sernik przez 1 h i 20 minut. Po około 40 minutach zauważam, że wierzch się rumieni, przykrywam więc go folią aluminiową i piekę dalej w tej samej temperaturze.
W czasie gdy sernik jest w piekarniku przygotowuję krem krówkowy.
Do rondelka przelewam śmietankę, wlewam miód, wsypuję brązowy cukier i dodaję masło.
Krem gotuję na wolnym ogniu przez 15 minut, ciągle mieszając, na samym końcu wsypuję sól i jeszcze chwilkę mieszam. Gotową masę odstawiam na bok.
Upieczony sernik studzę przez minimum 2 h i dekoruję kremem krówkowym.
Następnie w kubeczku rozcieram za pomocą łyżeczki lub mini-rózgi cukier puder z kakao i whisky.
Przekładam do rękawa cukierniczego i rysuję na wierzchu sernika pajęczynę.
Przed podaniem chłodzę ciasto przez minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc.
Smacznego!:)



 Uwagi:
Jak robię dyniowe puree?
Dynię wydrążam, obieram ze skórki, kroję w kostkę, a jej miąższ duszę w rondelku z odrobiną wody, aż utworzy się z niego papka. 

Ps: W sesji wystąpił kubek i talerzyk od FOR.REST Design.

 Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________

13 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Bardzo ciekawe połączenie, którego koniecznie musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Olciku cudowny sernik ... i jaki wysoki:) Pozdrowionka ślę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik zrobiony- jest pyszny, bardzo aksamitny , kremowy, no i ten smak... Niepowtarzalny

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny, aksamitny, pełen smaku... Wart zabawy przy nim. Wczoraj wykonany, dzisiaj będzie polknięty. Bardzo dziękuję za przepis; to już drugi z Twojego bloga - makaron z duszoną cukinia i rodzynkami pełen umami, bez sztucznych wzmaciaczy był pierwszy. Gotowanie nieszablonowe może być świetną przygodą i kreatywną zabawą, dającą radość sobie i najbliższym. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anno, cieszę się, że napisałaś. Takie komentarze powodują uśmiech na mojej twarzy i baaardzo pomagają w chwilach zwątpienia ;) Pozdrawiam i polecam wypróbować więcej przepisów :)

      Usuń
    2. Anno, cieszę się, że napisałaś. Takie komentarze powodują uśmiech na mojej twarzy i baaardzo pomagają w chwilach zwątpienia ;) Pozdrawiam i polecam wypróbować więcej przepisów :)

      Usuń
  5. O tak na pewno będę u Ciebie częstym gościem:))
    Serdeczności

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.