Nie ma jesieni bez śliwkowych powideł. Jeśli jeszcze nie zdążyłaś/eś zamknąć śliwek w słoiczkach koniecznie to nadrób, nic tak nie cieszy jak smak domowych powideł otwierany w zimie, kiedy na próżno szukać przesyconych letnim słońcem owoców.
Niskosłodzone powidła śliwkowe
/ przepis na 4 słoiczki o pojemności 220 ml/
- 2 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek (można użyć oczywiście innej, późnej odmiany)
- do 300 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Śliwki myję i pozbawiam pestek, dwie pestki odkładam na bok, a resztę wyrzucam.
Śliwki wkładam do dużego garnka, wrzucam również dwie pestki - dzięki nim moje powidła będą mieć jeszcze pełniejszy, śliwkowy aromat. Śliwki podlewam niewielką ilością wody - około 1/2 szklanki i często mieszając gotuję je na średnim lub małym ogniu. Będzie trwało to około 3 h.
Powidła są gotowe wtedy, gdy masa jest na tyle gęsta, że spada z łyżki płatami.
Teraz jest czas na sprawdzenie słodkości powideł i dodanie cukru. Następnie smażymy całość jeszcze przez około 40 minut- masa poprzez dodanie cukru stanie się rzadsza przez co potrzebny jest czas na odparowanie całości. Na samym końcu dodajemy cynamon, mieszam i wyjmujemy dwie pestki.
Podgrzewamy masę, aż "zabulgocze" i wkładamy do umytych i suchych słoiczków.
Każdy z nich dokładnie zakręcamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C. (z termoobiegiem), wekujemy w nim nasze powidła przez 18 minut.
Po tym czasie zostawiamy słoiczki w piekarniku, aż zupełnie wystygną.
Tak przygotowane powidła przechowuję w chłodnym i zaciemnionym miejscu do 1 roku.
Smacznego!:)
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Wczoraj takie powidła robiła moja mama :) Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńSuper są powidła śliwkowe.
OdpowiedzUsuńPiękne te Twoje zdjęcia Olciku. Uściski :*
:***
UsuńCudowne powidła! :)
OdpowiedzUsuńJa wczoraj robiłam z czekoladą! *.*
Super! Z czekoladą też są pyszne :)
Usuń