27.09.2015

Korzenne ciasto z bakaliami i śliwkami


Sezon na korzenne ciasta oficjalnie uważam za otwarty! 
Dziś pojawiło się u mnie ciasto na miodzie, które w smaku przypomina piernik.
W jego skład wchodzi zwykła pszenna mąka, amarantusowa, zarodki, banany, śliwki, orzechy, suszona żurawina i wiele, wiele więcej :)


Korzenne ciasto z bakaliami i śliwkami

/ przepis własny, składniki na formę keksową o długości 21 cm/

- 220 g mąki pszennej
- 40 g mąki amarantusowej
- 20 g zarodków pszennych
- 200 ml płynnego miodu 
- 100 g cukru trzcinowego
- 120 g oleju kokosowego (można go zastąpić roztopionym masłem)
- 4 jajka
- 1 bardzo dojrzały banan
- 4 duże świeże śliwki
- 20 g gorzkiej czekolady (pokrojonej w drobną kosteczkę)
- 80 g mieszanki bakalii (żurawina, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, kandyzowany imbir)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego domowej roboty (kliknij po przepis)
- szczypta soli

Banana obieram ze skórki i rozgniatam w misce za pomocą widelca.
Do tej samej miski wbijam jajka, wlewam płynny olej kokosowy, miód i ekstrakt waniliowy.
Do osobnej miski wsypuję mąkę pszenną, amarantusową, zarodki pszenne, cukier, sodę, proszek, sól i  przyprawy.
Łączę zawartość obu misek i ucieram ciasto za pomocą miksera przez około 4 minuty.
Na samym końcu dodaję posiekaną czekoladę oraz bakalie i znów wszystko dokładnie mieszam.
Do formy keksowej wkładam papier do pieczenia i przelewam do niej ciasto.
Nastawiam piekarnik na 180 stopni C (z termoobiegiem) i piekę w nim ciasto przez około 60 minut- do tzw. "suchego patyczka". Gdy jest już upieczone dokładnie studzę i kroję w plastry.
Smacznego!


Ps: W zeszły czwartek ukazał się wywiad ze mną na portalu gotujmy.pl
Ciekawskich zapraszam tutaj :)



 Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

5 komentarzy:

  1. Lubię takie korzenne ciasta. Już widzę takie wprowadzenie do piernikowego sezonu. Super. :)
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm ciacho wygląda przepysznie. I idealnie nadaje się na już troszeczkę zimniejsze wieczory, do filiżanki herbaty. :) Bardzo fajna podkładka drewniana.
    U mnie też już jesiennie zapraszam: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.