Fistaszkowa tarta z solonym karmelem, waniliowym nadzieniem, gorzką czekoladą i precelkami


Pozostając w temacie jesieni dzielę się z Tobą przepisem na pyszną i kaloryczną tartę  pełną obfitości. Jest w niej: solony karmel, waniliowe przypominające w smaku sernik nadzienie, fistaszki, gorzka czekolada i precelki. Z powodzeniem mogę stwierdzić, że ta tarta wchodzi na listę jesiennych kulinarnych szlagierów :)


Fistaszkowa tarta z solonym karmelem, waniliowym nadzieniem, gorzką czekoladą i precelkami
/ przepis własny, składniki na 1 tartę o długości 35 cm/

ciasto:
- 200 g mąki pszennej 
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 140 g masła orzechowego
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru brązowego
- szczypta soli

masa waniliowa:
- 350 g twarożku sernikowego
- 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (można zastąpić budyniem waniliowym)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

solony karmel:
- 200 g śmietanki kremówki
- 100 g cukru brązowego
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli

dodatkowo:
- 200 g solonych fistaszków
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mleka
- garść solonych precelków


Z mąki, otrębów, soli,  jajka, cukru i masła orzechowego zagniatam zwarte ciasto. Zawijam je w folię spożywczą i wkładam na 1 h do lodówki.
Po tym czasie wylepiam nim formę do tarty, nakłuwam widelcem i wkładam  na 13 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (bez termoobiegu).
W dużej misce ubijam twarożek z cukrem, mąką ziemniaczaną i ekstraktem waniliowym.
 Przelewam powstałą masę na podpieczony wcześniej spód i piekę moją tartę przez około 30 minut.
Krem waniliowy musi być ścięty.
W tym czasie do rondelka wsypuję brązowy cukier i rozstapiam go do konsystencji syropu, zestawiam z ognia i dodaję śmietankę i masło. Masa na początku będzie miała grudki, ale podczas podgrzewania uzyska płynną i jedwabistą konsystencję. Ważne, aby podczas przygotowywania karmelu mieszać masę za pomocą silikonowej szpatułki. Masa powinna być gotowa w przeciągu 15 minut, jej konsystencja musi przypominać krem. Na samym końcu dodaję sól i mieszam wszystko dokładnie.
Przekładam gotową masę na upieczoną i lekko wystudzoną tartę i posypuję ją fistaszkami.
W kąpieli wodnej roztapiam gorzką czekoladę, dodaję do niej łyżkę mleka i dwie łyżki masła, mieszam do momentu, aż konsystencja czekolady będzie jedwabista i polewam nią ciasto.
Na samym końcu dekoruję tartę precelkami.
Ciasto przed podaniem należy chłodzić minimum 2 godziny.
Smacznego!:)




Ps:Na zdjęciach możesz zauważyć  leśną porcelanę od ukochanego FOR.REST Design :)


Aha i jeszcze jedno! Od kilku dni na sklepowych półkach dostępny jest listopadowy numer Joy'a.
Znajdziesz w nim zdjęcie mojego autorstwa :)

 Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________

5 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Tarta ma wszystko, co lubię! Uwielbiam solony karmel.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaaakaa ona musi być dobra<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Mistrzowska tarta. Chętnie bym przy takiej zasiadła z kubkiem dobrej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda tak apetycznie że rzuciłbym się na nią bez wahania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany, Olu! To tarta ideał, bo ma wszystko co najlepsze :) A o kaloriach zapominamy przecież jesienią i zimą ;)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie