Jestem w fazie testowania i eksperymentowania z bezglutenowymi przepisami.
Na pewno znasz już przepis na jagielnik (podawałam go dokładnie rok temu tutaj). Ostatnio postanowiłam przygotować troszkę inną wersję, bogatą w bezglutenową kruszonkę oraz sezonowe owoce. Wraz z ochotą na cukierniczo-dietetyczne eksperymenty dopadła mnie faza testowania alternatywnych metod zaparzania kawy i dokształcania się w tej dziedzinie.
O moim nowym kuchennym nabytku wspominałam już post niżej, ale.. to nie wszystko. Wśród nowości w moim domu pojawił się również drip i oryginalna w smaku kawa z berlińskiej kawiarni Five Elephant. Za wszystkie dary i porady związane z parzeniem kawy dziękuję ekipie Coffee Desk! :)
Jagielnik z kruszonką i owocami
/ przepis własny, skłaniki na tortownicę o średnicy 20 cm/
masa:
- 2 woreczki kaszy jaglanej
- 1litr mleka pełnotłustego (można zastąpić roślinnym)
- 1 puszka mleka kokosowego
- 60 ml oleju kokosowego
- 1 duży budyń (30 g) waniliowy bezglutenowy lub mąka ziemniaczana
- 1/2 szklanki cukru
- ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
owoce:
- 2 duże brzoskwinie
- garść jeżyn i malin
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
kruszonka:
- 250 g mąki bezglutenowej (u mnie była to mieszanka mąki: jaglanej, owsianej i ryżowej)
- 100 ml oleju kokosowego ( o płynnej konsystencji)
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka miodu
Na dnie tortownicy wykładam papier do pieczenia.
W dużej misce łączę składniki kruszonki- mąkę, cukier, miód oraz płynny olej kokosowy.
W dużej misce łączę składniki kruszonki- mąkę, cukier, miód oraz płynny olej kokosowy.
Rozdrabniam palcami, masa powinna mieć konsystencję piasku.
Miskę przykrywam folią spożywczą i wkładam na około 30- 60 minut do lodówki.
Połowę schłodzonej kruszonki rozkładam na spodzie blachy.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( z termoobiegiem) na 12 minut.
Na sitku o drobnych oczkach dokładnie płuczę kaszę jaglaną ( dzięki temu pozbywam się nieprzyjemnej goryczki).
Zagotowuję 1 litr mleka, wsypuję kaszę i gotuje ją na wolnym ogniu- stale mieszając przez ok. 15 minut, dodaję olej kokosowy. Następnie wlewam mleko kokosowe, wszystko dokładnie blenduję na papkę.
Na sitku o drobnych oczkach dokładnie płuczę kaszę jaglaną ( dzięki temu pozbywam się nieprzyjemnej goryczki).
Zagotowuję 1 litr mleka, wsypuję kaszę i gotuje ją na wolnym ogniu- stale mieszając przez ok. 15 minut, dodaję olej kokosowy. Następnie wlewam mleko kokosowe, wszystko dokładnie blenduję na papkę.
Następnie wlewam mleko kokosowe, wszystko dokładnie blenduję na papkę.
Dodaję cukier, ziarenka wanilii, budyń lub mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszam. Próbuję- masa jest pyszna.
Dodaję cukier, ziarenka wanilii, budyń lub mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszam. Próbuję- masa jest pyszna.
Owoce myję, pozbawiam szypułek i pestek. Kilka malin i jeżyn zostawiam do dekoracji, pozostałe owoce przekładam do małej miseczki posypuję mąką i dokładnie mieszam.
Przelewam jaglaną masę na wcześniej podpieczony spód, następnie rozkładam na cieście owoce i wszystko posypuję kruszonką, piekę w piekarniku przez około 45 minut.
Przelewam jaglaną masę na wcześniej podpieczony spód, następnie rozkładam na cieście owoce i wszystko posypuję kruszonką, piekę w piekarniku przez około 45 minut.
Kroję ciasto po całkowitym wystudzeniu.
______________________________♥_________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Chmurko, czy ten litr mleka można czymś zastąpić, np. mlekiem orzechowym?
OdpowiedzUsuńJasne!
Usuńwygląda cudnie, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWidzę dość sporo wpisów z kasza jaglaną. Chyba jakiś sezon nastał :) Wygląda pięknie ^.^
OdpowiedzUsuń