03.09.2015

Amarantusanka z borówkami i jeżynami


Po gryczance przyszła pora na amarantusankę. Jak sama nazwa wskazuje amarantusanka to zupa mleczna składająca się  głównie z nasion amarantusa (szarłatu). Do przygotowania dzisiejszego śniadania posłużyły mi jego ekspandowane ziarna, które są bogate w błonnik, wapń i żelazo.
Oprócz tego złoto Inków jest doskonałym rozwiązaniem dla osób nietolerujących glutenu, a jego białko jest bardziej wartościowe od sojowego. Amarantus można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów- m.in. jako zamiennik mąki ( w ilości około 10 %), jako dodatek do musli, zup mlecznych, deserów, wypieków oraz mącznych potraw. Warto spróbować:)



Amarantusanka z borówkami i jeżynami

- 3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego z miodem (użyłam produktu tej firmy)
- 1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
- garść świeżych jeżyn i borówek

Do rondelka wlewam mleko i podgrzewam.
Owoce myję, pozbawiam szypułek.
Do miseczki przelewam podgrzane wcześniej mleko, dodaję ziarna amarantusa.
Ozdabiam owocami.
Smacznego!:)


Ps: Jeśli szukasz dobrych jakościowo, ekologicznych produktów zbożowych polecam Ci ten sklep.


 Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.