14.08.2015

Amarantusowa tarta z owocami i bezą


Po dłuższej nieobecności wracam do Was z bezglutenową tartą wypełnioną po brzegi morelami i malinami.



Amarantusowa tarta z owocami i bezą
/ przepis własny, składniki na 1 blaszkę do tarty o średnicy 24 cm/

spód do tarty:
- 150 g mąki z amarantusa
-  50 g amarantusa ekspandowanego
- 40 g mąki jaglanej
- 10 g skrobi kukurydzianej
- 125 ml oleju kokosowego
- 5 łyżek syropu z  agawy
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli

nadzienie:
- 400 g moreli
- 50 g malin
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ewentualnie 1 łyżka syropu z agawy

beza:
- 3 białka
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 Z mąki, amarantusa, syropu z agawy, płynnego oleju kokosowego, wody i soli zagniatam ciasto.
Jest dosyć klejące. Wylepiam nim spód formy na tartę i wstawiam  do lodówki na około 1 godzinę.
W tym czasie myję owoce. Maliny wrzucam do dużej miski,  morele zaś pozbawiam pestek i  dodaję do naczynia w którym są już maliny,  posypuję mąką ziemniaczaną i ewentualnie dosładzam syropem z agawy- jeśli owoce nie są wystarczająco słodkie.
Spód tarty nakłuwam widelcem i  piekę przez 15 minut  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. (z termoobiegiem)
Powinien mieć złoty kolor.
Na podpieczony spód przekładam morelowo-malinowe  nadzienie.
W dużej misce ubijam białka z odrobiną soli, gdy masa będzie już sztywna, partiami dodaję cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną.
Ubitą masę z białek przekładam na wierzch ciasta i piec przez 20 minut w 170 stopniach C. Następnie ustawiam termoobieg na 60 stopni i suszę bezę jeszcze przez około 15 minut. Wyjmuję z piekarnika i dokładnie schłodzam przed krojeniem.
Smacznego!:)



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

3 komentarze:

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.