Bezglutenowe magdalenki



Słynne francuskie ciasteczka madeleines bez glutenu? Tak to możliwe !:)


Bezglutenowe cytrynowe magdalenki
/ składniki na 20 sztuk/

- 140 g  gotowej mieszanki mąki bezglutenowej ( w skład mojej wchodziła: kokosowa, ryżowa, ziemniaczana oraz z tapioki)
- 100 g miękkiego masła
- 90 g cukru
-  3 małe jajka
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli

dodatkowo:
- cukier puder (do posypania ciasteczek)

Do miski przesiewam mieszankę mąk bezglutenowych.
Oddzielam żółtka od białek.
W dużej misce ubijam na sztywną pianę z białek z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier.
Wlewam żółtka, dodaję również sok i skórkę z cytryny- wszystko dokładnie miksuję.
Następnie dodaję mąkę i również dokładnie mieszam. Na samym końcu, stale miksując wrzucam partiami bardzo miękkie masło i mieszam do momentu, aż składniki dokładnie się połączą.
Silikonową formę do magdalenek wypełniam do 3/4 wysokości.
Ciasteczka piekę partiami w temp. 200 stopni C (bez termoobiegu) przez około 10 minut-  na złoty kolor.
Po przestudzeniu dekoruję je cukrem pudrem.
Smacznego!:)



 Ps: W przygotowaniu magdalenek pomogła mi silikonowa forma Lekue. Możesz ją dostać w sklepie Bake Shop.

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________


13 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Magdalenki mogę jeść codziennie, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne- myślisz, że zamiast masła mogłabym dodać olej kokosowy? Niestety nic co glutenem i laktoza nie mogę spożywać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj obawiam się, że mogą nie wyjść, ale można spróbować :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :) może jednak spróbuję ;)

      Usuń
  3. Jak Ty to robisz?!?!?! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile sztuk tych cudnych magdalenek wychodzi z Twojego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa jestem czy wyszłyby mi takie dobre :)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie