Dziś w roli głównej wystąpi rolada w dietetycznej wersji.
Dość długo zastanawiałam się nad upieczeniem biszkoptowego ciasta bez glutenu. Wyobraźnia nasuwała mi przeróżne obrazy związane z biszkoptowym zakalcem. Obawy na szczęście okazały się zupełnie bezpodstawne. Bezglutenowy biszkopt upiekł się świetnie. Ba, był bardzo smaczny :)
Bezglutenowa rolada z truskawkami i jagodami
/ przepis własny, składniki na 1 dużą roladę/
biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru pudru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
krem:
- 200 g śmietanki 30%
- 300 g świeżych truskawek
- garść świeżych jagód
- 20 g żelatyny
- 2 łyżki cukru (można dać więcej)
dekoracja:
dekoracja:
- 2 łyżki cukru pudru
Do dużej miski przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszam całość.
Białka z solą ubijam na sztywną masę i ciągle miksując wbijam po 1 żółtku.
Następnie przesiewam cukier puder i nadal miksuję dodając po łyżce mącznej mieszanki.
Po tym czasie moja masa staje się delikatna, kremowa, z malutkimi pęcherzykami powietrza.
Płaską blachę do pieczenia wykładam silikonową matą i rozsmarowuję na niej biszkoptową masę.
Robię to równomiernie, aby moja rolada była jednakowej grubości.
Wstawiam całość do piekarnika i piekę w nim ciasto przez około 8 minut w 180 st C. (bez termoobiegu). Po tym czasie wyjmuję blachę z piekarnika, szybko oddzielam ją od silikonowej maty.
Ciasto roluję przy użyciu ściereczki, w której będzie przebywać aż do całkowitego wystudzenia.
Owoce myję, osączam na sitku, truskawki pozbawiam szypułek.
Następnie pozbawiam truskawki szypułek, wkładam do blendera i miksuję na gładki mus.
Żelatynę przesypuję do miseczki i zalewam zimną wodą- tylko do poziomu, aby przykryła proszek.
Przekładam całość do małego rondelka i podgrzewam cały czas mieszając, aby żelatyna się rozpuściła.
Uwaga! Nie doprowadzam jej do wrzenia, ponieważ straci swoje właściwości.
Po tym czasie studzę żelatynę.
W dużej misce ubijam śmietankę z cukrem. Gdy będzie ubita łączę ją z truskawkowym musem, wrzucam również umyte jagody. Do dużego kubka przekładam 2 łyżeczki owocowej masy i łączę ją za pomocą mini-rózgi z żelatyną.
Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, wlewam miksturę do dużej miski i mieszam dokładnie łyżką.
Tak przygotowany krem wstawiam do lodówki, aby nieco zgęstniał- trwa to około 15 minut.
Po tym czasie rozwijam roladę i smaruję ją kremem.
Następnie znów ją roluję wzdłuż jednego boku i zawijam w folię spożywczą. Wkładam na minimum 2 h ( a najlepiej całą noc) do lodówki.
Gdy będzie już gotowa obsypuję ją cukrem pudrem.
Smacznego!:)
Uwagi:
Nie każda żelatyna jest bezglutenowa! Warto zatem czytać etykiety :)
Jeśli nie masz pod ręką jagód, zastąp je borówkami, porzeczkami lub innymi sezonowymi owocami.
W przypadku gdy użyjesz większych owoców, zwróć uwagę aby były pokrojone w drobną kostkę.
W przepisie na krem użyłam śmietanki 30%, jeśli nie jesteś jej fanem z powodzeniem możesz zastąpić ją serkiem mascarpone, ricotta, serkiem homogenizowanym, zmielonym twarożkiem czy jogurtem greckim.
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Ciekawa jestem jak smakuje biszkopt na mące ziemniaczanej, musi być chyba lekki jak puch :) Rolada prezentuje się letnio i pysznie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńmasz rację- jest lekki :)
Usuńznakomita. Piękna i piękne zdjęcia. Koniecznie muszę zrobić ;)
OdpowiedzUsuńPolecam:D
Usuń"2 łyżki cukru pudru" w składnikach na krem są do posypania gotowej rolady czy do połączenia ze śmietaną i zwykłym cukrem?
OdpowiedzUsuńjuż dopisałam- do dekoracji rolady :) Dzięki za spostrzegawczość :)!!
UsuńCudownie wygląda ta rolada! *.*
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! :)
Pięknie Ci wyszła, mój chłopak uwielbia rolady, może kiedyś mu zrobię. :)
OdpowiedzUsuńChyba wloze do lodówki na dwie godziny, bo całej nocy nie wytrzymam! :)
OdpowiedzUsuńTaka subtelna i delikatna...piękna ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/