Sernik z owocami i kruszonką na Dzień Mamy


Dla najlepszej Mamy na świecie upiekłam sernik z rabarbarem, truskawkami i dużą ilością kruszonki.
Masz ochotę na kawałek?
Poczęstuj się! :)



Sernik z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

/ przepis własny, składniki na tortownicę o średnicy 22 cm/

spód:
- 150 g pełnoziarnistych ciasteczek
- 50 g rozpuszczonego masła

masa:
- 500 g zmielonego dwukrotnie półtłustego twarogu
-  1 jajko
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru pudru
-  1 łyżeczka esencji waniliowej (domowej roboty, kliknij po przepis)

wierzch:
- 4 łodygi rabarbaru
- garstka truskawek
-  30 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 30 g cukru

Masło rozpuść w rondelku i odstaw, aby przestygło.
W blenderze zmiel ciasteczka i wymieszaj je z przestudzonym, ale nadal płynnym masłem.
Wysyp tak przygotowaną masę na spód tortownicy.
Jajko zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj zmielony twaróg i nadal miksując wsyp mąkę ziemniaczaną.
Dolej ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksuj.
Gdy masa będzie gładka wlej ją na przygotowany wcześniej spód.
Rabarbar obierz i pokrój w krążki. Truskawki umyj i pozbaw szypułek, pokrój w cienkie plasterki.
Owoce wymieszaj z cukrem i wyłóż nimi wierzch sernika.
Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem do konsystencji piasku i przełóż na wierzch ciasta.
Do wnętrza piekarnika włoż małe naczynko ceramiczne wypełnione wodą (dzięki temu sernik zyska kremową i gładką konsystencję).
Piekarnik rozgrzej do temp. 120 stopni C i piecz w nim ciasto przez około 60 minut. 
Przed podaniem dokładnie wystudź ( najlepiej ok. 12 h).

Smacznego!:)





Ps: W sesji wystąpiła dziś kartka Beleco oraz przesiewacz do cukru pudru Tala od Bake Shop.

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

11 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Przecudownie to wszystko wygląda, a sernik z pewnością tak smakuje. Ja serników nie lubię, nie jem, ale mojej mamie na pewno by zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Biorę dla Mamy kawałek; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Częstuję się z wielką ochotą ;>

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny sernik! *.*
    Z chęcią upiekę podobny dla rodziny! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Thank you for the vanilla information.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda! A ten przesiewacz jak się spisuje? Szukam teraz takich różnych przydasi do kuchni i Tala wydaje się zachęcająca :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bajeczny ten sernik, nie potrafię się oprzeć takiemu połączeniu smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny serniczek. Nie ma to jak sernik i dla Mam idealny. Całusy:*

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie