Dla najlepszej Mamy na świecie upiekłam sernik z rabarbarem, truskawkami i dużą ilością kruszonki.
Masz ochotę na kawałek?
Poczęstuj się! :)
Sernik z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
/ przepis własny, składniki na tortownicę o średnicy 22 cm/
spód:
- 150 g pełnoziarnistych ciasteczek
- 50 g rozpuszczonego masła
masa:
- 500 g zmielonego dwukrotnie półtłustego twarogu
- 1 jajko
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (domowej roboty, kliknij po przepis)
wierzch:
- 4 łodygi rabarbaru
- garstka truskawek
- 30 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 30 g cukru
Masło rozpuść w rondelku i odstaw, aby przestygło.
W blenderze zmiel ciasteczka i wymieszaj je z przestudzonym, ale nadal płynnym masłem.
Wysyp tak przygotowaną masę na spód tortownicy.
Jajko zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj zmielony twaróg i nadal miksując wsyp mąkę ziemniaczaną.
Dolej ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksuj.
Gdy masa będzie gładka wlej ją na przygotowany wcześniej spód.
Rabarbar obierz i pokrój w krążki. Truskawki umyj i pozbaw szypułek, pokrój w cienkie plasterki.
Owoce wymieszaj z cukrem i wyłóż nimi wierzch sernika.
Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem do konsystencji piasku i przełóż na wierzch ciasta.
Do wnętrza piekarnika włoż małe naczynko ceramiczne wypełnione wodą (dzięki temu sernik zyska kremową i gładką konsystencję).
Piekarnik rozgrzej do temp. 120 stopni C i piecz w nim ciasto przez około 60 minut.
Przed podaniem dokładnie wystudź ( najlepiej ok. 12 h).
Smacznego!:)
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPrzecudownie to wszystko wygląda, a sernik z pewnością tak smakuje. Ja serników nie lubię, nie jem, ale mojej mamie na pewno by zasmakował :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńBiorę dla Mamy kawałek; )
OdpowiedzUsuńCzęstuję się z wielką ochotą ;>
OdpowiedzUsuńCudowny sernik! *.*
OdpowiedzUsuńZ chęcią upiekę podobny dla rodziny! :)
Thank you for the vanilla information.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! A ten przesiewacz jak się spisuje? Szukam teraz takich różnych przydasi do kuchni i Tala wydaje się zachęcająca :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo ok;)
UsuńBajeczny ten sernik, nie potrafię się oprzeć takiemu połączeniu smaków :)
OdpowiedzUsuńŚwietny serniczek. Nie ma to jak sernik i dla Mam idealny. Całusy:*
OdpowiedzUsuń