Kruche bezglutenowe z rabarbarem i brzoskwiniami





/ składniki na kwadratową blachę o wymiarach 24 x 24 cm/


- 200 g mąki kokosowej
- 200 g mąki ryżowej
- 50 g mielonych migdałów
- 250 g masła
-100 g cukru
-  1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (domowej roboty)
- szczypta soli

nadzienie:
- 400 g rabarbaru
- 3 brzoskwinie z puszki (osączone z syropu)
- 3 łyżki miodu
- 1łyżeczka mąki ziemniaczanej

dekoracja:
- jadalne kwiatki (bratek, stokrotka)
- cukier puder

Migdały moczę 15 minut w gorącej wodzie, przekładam do blendera i miksuję aż do uzyskania konsystencji mączki.
Rabarabr obieram i kroję w kostkę, brzoskwinie osączam i również kroję.
Pokrojone owoce przekładam do miski i dodaję do nich 3 łyżki miodu.
Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję zmielone w blenderze migdały, cukier, sól. ekstrakt, jajko i pokrojone w kostkę masło.
Zagniatam ciasto, zawijam w folię spożywczą i wkładam na 1 h do lodówki (na dolną półkę).
Po tym czasie wykładam kwadratową blachę (24 cmx24 cm) papierem do pieczenia.
Ciasto kruche dzielę na dwie równe części, pierwszą ścieram na tarce o grubych oczkach i rozkładam na dnie blachy. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. i piekę w nim spód ciasta przez 20 minut- na złoty kolor.
Następnie rozkładam na nim nadzienie i przykrywam pozostałą częścią kruchego ciasta.
Piekę ciasto jeszcze przez ok. 40 minut.
Gdy przestygnie posypuję ją cukrem pudrem, kroję na kwadraty i podaję:)

Smacznego!




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

7 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Wygląda obłędnie! I jaka piękna sceneria :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest rabarbar, jestem i ja :D ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Superb recipe, congratulations!
    Was just wondering why you didn't mention apples in the list of ingredients? But they are figuring under the instructions. This type of cake is usually made under the definition of strawberry rhubarb pie in the U.S.
    Keep up the good work:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A może być świeża brzoskwinia? jakoś nie jestem fanką puszkowych ;) ale rabarbaru owszem, i to wielką! Szkoda, że tak mało jest na niego pomysłów w sieci-dlatego to połączenie z brzoskwinią mnie zaciekawiło...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że może być. Ja obecnie nie mam dostępu do świeżych- dlatego posiłkowałam się tymi z puszki :)

      Usuń
    2. Ja na razie również nigdzie nie spotkałam, ale już niedługo powinny zacząć się pojawiać :)

      Usuń

jestem na instagramie