Z okazji przepięknej wiosny jaka zawładnęła naszym krajem, orzeźwiająca i słodka modyfikacja tych pysznych babeczek.
Kto się piszę na jedną?:)
Kruche babeczki z kremem pâtissière i owocami
( 10 sztuk)
krem pâtissière
(autor: M. Roux )
- 250 ml mleka 3.2 %
- 3 żółtka
-63 g drobnego cukru
-20 g mąki
- skórka starta z 1 cytryny
-trochę cukru pudru lub masła
ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
dekoracja:
- truskawki
- kwiaty czereśni
dodatkowo:
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła
Z mąki, cukru, masła, soli i żółtka zagniatamy jednolite ciasto.
Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1h.
Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkujemy na stolnicy i wykrawamy 10 kółek za pomocą szklanki.
Foremki do tartaletek smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wypełniamy ciastem i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu C. około 15- 18 minut.
Studzimy i wyjmujemy z foremek.
Cytrynę dokładnie szorujemy i ścieramy z niej skórkę.
Roztrzepujemy w misce żółtka z jedną trzecią cukru do uzyskania konsystencji rzadkiego kremu.
Dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką, aż się całkowicie wchłonie.
W rondelku podgrzewamy mleko z resztą cukru i skórką z cytryny.
Gdy tylko mleko zacznie się gotować, wlewamy je do żółtek, jednocześnie mieszając.
Gdy składniki się dobrze połączą, przelewamy wszystko z powrotem do rondla.
Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając trzepaczką. Gotujemy przez 2 minuty, bez przerwy mieszając, następnie przelewamy do miski.
Aby zapobiec powstaniu kożucha, posypujemy po wierzchu cukrem pudrem lub wiórkami masła.
Przekładamy krem do szprycy i wypełniamy nim kruche spody babeczek.
Owoce myjemy.
Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w plasterki , dekorujemy.
Smacznego!
______________________________♥____________________________
dodatkowo:
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Wyglądają przepysznie! Muszę się zaopatrzyć w foremki do tartaletek :)
OdpowiedzUsuńJa się skuszę na pewno; ))
OdpowiedzUsuńNo koniecznie!
UsuńJak ja kocham Twoje zdjecia! Mistrzowskie :)
OdpowiedzUsuń:) :*
UsuńWyglądają wspaniale ;-) Uwielbiam połączenie kruchego ciasta, kremu cukoerniczego i truskawek! Chociaż w formie cytrynowej jeszcze go nie przyrządzałam, do tej pory stawiałam na klasykę - waniliowy lub czekoladowy. Nie dodajesz alkoholu dla złamania smaku? Czy cytrynowy już go nie potrzebuje ;-)?
OdpowiedzUsuńP.S. Śliczna patera, gdzie można taką nabyć? Marzy mi się miętowa lub pistacjowa!
Nie, nie dodaję :)
UsuńPaterę dostałam :)
Ja poproszę :)
OdpowiedzUsuńMoże od razu dwie...? ;)
:)
Usuńświetny przepis :)))
OdpowiedzUsuńmoże się skusimy :)
ps. patera pięknie prezentuje te smakołyki ♥
dziękuję no i polecam :)
Usuń