28.04.2015

Tartaletki z cytrynowym kremem pâtissière i owocami



Z okazji przepięknej wiosny jaka zawładnęła naszym krajem, orzeźwiająca i słodka modyfikacja tych pysznych babeczek.
Kto się piszę na jedną?:)


Kruche babeczki z kremem pâtissière i owocami
(  10 sztuk) 

krem pâtissière 
(autor: M. Roux )
- 250 ml mleka 3.2 %
- 3 żółtka
-63 g drobnego cukru
-20 g mąki
- skórka starta z 1 cytryny
-trochę cukru pudru lub masła

ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli

dekoracja:
- truskawki
- kwiaty czereśni

dodatkowo:
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła


Z mąki, cukru, masła, soli i żółtka zagniatamy jednolite ciasto.
Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1h.
Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkujemy na stolnicy i wykrawamy 10 kółek za pomocą szklanki.
Foremki do tartaletek smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wypełniamy ciastem i nakłuwamy widelcem.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu C. około 15- 18 minut.
Studzimy i wyjmujemy z foremek.
Cytrynę dokładnie szorujemy i ścieramy z niej skórkę.
Roztrzepujemy w misce żółtka z jedną trzecią cukru do uzyskania konsystencji rzadkiego kremu. 
Dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką, aż się całkowicie wchłonie.
W rondelku podgrzewamy mleko z resztą cukru i skórką z cytryny.
Gdy tylko mleko zacznie się gotować, wlewamy je do żółtek, jednocześnie mieszając.
Gdy składniki się dobrze połączą, przelewamy wszystko z powrotem do rondla.
Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając trzepaczką. Gotujemy przez 2 minuty, bez przerwy mieszając, następnie przelewamy do miski.
Aby zapobiec powstaniu kożucha, posypujemy po wierzchu cukrem pudrem lub wiórkami masła. 
Przekładamy krem do szprycy i wypełniamy nim kruche spody babeczek.
Owoce myjemy. 
Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w plasterki , dekorujemy. 
Smacznego! 






Sledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

11 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie! Muszę się zaopatrzyć w foremki do tartaletek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się skuszę na pewno; ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja kocham Twoje zdjecia! Mistrzowskie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wspaniale ;-) Uwielbiam połączenie kruchego ciasta, kremu cukoerniczego i truskawek! Chociaż w formie cytrynowej jeszcze go nie przyrządzałam, do tej pory stawiałam na klasykę - waniliowy lub czekoladowy. Nie dodajesz alkoholu dla złamania smaku? Czy cytrynowy już go nie potrzebuje ;-)?

    P.S. Śliczna patera, gdzie można taką nabyć? Marzy mi się miętowa lub pistacjowa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie dodaję :)
      Paterę dostałam :)

      Usuń
  5. Ja poproszę :)
    Może od razu dwie...? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny przepis :)))
    może się skusimy :)
    ps. patera pięknie prezentuje te smakołyki ♥

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.