18.04.2015

Tartaletki z kremem pâtissière i owocami


Dziś na blogu moje ulubione kruche babeczki. Krem pâtissière to francuski krem cukierniczy. Zawsze przyrządzam go według jednego przepisu- francuskiego szefa kuchni M. Roux.




Kruche babeczki z kremem pâtissière i owocami
(  10 sztuk) 

krem pâtissière 
(autor: M. Roux )
- 250 ml mleka 3.2 %
- 3 żółtka
-63 g drobnego cukru
-20 g mąki
-pół laski wanilii rozciętej wzdłuż
-trochę cukru pudru lub masła

ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli

dekoracja:
- truskawki
-kiwi
- winogrona

dodatkowo:
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru pudru

Z mąki, cukru, masła, soli i żółtka zagniatamy jednolite ciasto.
Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1h.
Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkujemy na stolnicy i wykrawamy 10 kółek za pomocą szklanki.
Foremki do tartaletek smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wypełniamy ciastem i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu C. około 15- 18 minut.
Studzimy i wyjmujemy z foremek.
Roztrzepujemy w misce żółtka z jedną trzecią cukru do uzyskania konsystencji rzadkiego kremu. 
Dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką, aż się całkowicie wchłonie.
W rondelku podgrzewamy mleko z resztą cukru i połową laski wanilii. 
Gdy tylko mleko zacznie się gotować, wlewamy je do żółtek, jednocześnie mieszając.
Gdy składniki się dobrze połączą, przelewamy wszystko z powrotem do rondla.
Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając trzepaczką. Gotujemy przez 2 minuty, bez przerwy mieszając, następnie przelewamy do miski i wyjmujemy laskę wanilii.
Aby zapobiec powstaniu kożucha, posypujemy po wierzchu cukrem pudrem lub wiórkami masła. 
Przekładamy krem do szprycy i wypełniamy nim kruche spody babeczek.
Owoce myjemy. 
Truskawki pozbawiamy szypułek, kiwi obieramy. Kroimy w plasterki i dekorujemy. Na samym końcu babeczki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego! 


Ps: W sesji zdjęciowej wystąpiła przecudna bezwarunkowa kartka "Miej ładny dzień" od Beleco.
Więcej szczegółów na temat tej marki tutaj.

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

4 komentarze:

  1. Muszę w końcu spróbować kremu patissiere! :) Tary wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co roku robię takie babeczki, kiedy pojawiają się borówki, maliny i inne letnie owoce. One nigdy się nie nudzą. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację- są niesamowicie "plastyczne". <3 <3

      Usuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.