Słodko-kwaśne maleństwa, które są połączeniem moich ulubionych ciast- brownies i sernika.
Upieczone w maleńkich babeczkowych foremkach są podzielne i dużo milsze dla oka, niż ciasto upieczone w dużej blasze.
Mini serniko-brownies z wiśniami
/przepis własny, na 18 sztuk/
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła,
- 250 g twarogu
- 3/4 szklanki cukru,
- 4 jajka
- 120 g mąki
- 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- mały słoiczek wiśni z kompotu
Twaróg mielę, dodaję do niego jajko, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę cukru waniliowego, dokładnie miksuję i odstawiam.
Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jajka miksuję z cukrem, dodaję ostudzoną czekoladową miksturę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam wszystko za pomocą miksera.
Do każdej z małych foremek nakładam 1 łyżkę czekoladowej masy oraz 1 łyżkę twarogowej, na samym końcu wkładam 3 wiśnie z kompotu. Moje mini serniko-brownies piekę przez 20 minut w 170 st C. (z termoobiegiem)
Podaję dobrze schłodzone.
Smacznego!
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Ciasto wygląda uroczo w tych małych foremkach. A serniko-brownies uwielbiam!
OdpowiedzUsuńAleż urocze te sernikobrownies! :)
OdpowiedzUsuńMusiały być naprawdę pyszne! *.*
Wyglądają apetycznie, bardzo ładne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńDla mnie idealne połączenie<3
OdpowiedzUsuńWygladaja swietnie! Na pewno sa pyszne.
OdpowiedzUsuńZachwycające :)
OdpowiedzUsuńPerfekcyjne i smakowite :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernikobrownie z wiśniami!! Zazwyczaj robię z przepisu Liski. Mistrzynią brownie dla mnie jest Nigella. Często nie dodaję wcale cukru do czekoladowego ciasta (dziadek jest cukrzykiem). Piękne zdjęcia! Super foremki!
OdpowiedzUsuńA! Zazwyczaj też robię w małych foremkach :)
ile dodać proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuń