Wreszcie nadeszła pora na podanie receptury na kluski leniwe.
Bez dwóch zdań są one moimi ulubionymi. Od kiedy pamiętam uwielbiałam je za tą przyjemną miękkość i słodkawo-serowy smak.
A czy Ty lubisz leniwe?
Kluski leniwe
/ przepis rodzinny, składniki dla 2-3 osób/
- 500 g półtłustego twarogu
- 2 jajka
- ok. 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
dodatkowo:
- masło
- bułka tarta
- ewentualnie odrobina cukru
Ser przeciskam przez praskę, przekładam do dużej miski.
Następnie wsypuję do niej przesianą mąkę, dodaję sól, cukier i wbijam jajka.
Zagniatam rękoma ciasto- tylko do momentu połączenia się składników.
Jeśli ciasto będzie bardzo klejące, można dosypać do niego trochę mąki.
Na stolnicy rozsypuję garstkę mąki i przekładam ciasto. Dzielę je na dwie części.
Z każdej części formuję dosyć gruby wałeczek z którego odcinam nożem małe kawałeczki o szerokości ok. 1,5 cm.
Każdy kawałeczek obtaczam chwilę w mące i przekładam na bok.
W garnku zagotowuję 1,5 l wody. Wrzucam kluski, gdy tylko woda zacznie "bulgotać" i gotuję je na średnim ogniu ok. 1 minuty.
Wyławiam je cedzakową łyżką i przekładam na duży talerz.
Na patelni rozpuszczam kilka łyżek masła, dodaję bułkę tartą i czekam, aż się przyrumieni.
Polewam tak przygotowaną bułką moje kluski i podaję.
Smacznego!
Uwagi: Leniwe możesz podać bez bułki tartej polane samym masłem (chociaż ja tej wersji nie lubię). Jeśli preferujesz słodkie , na koniec posyp je cukrem/ polej syropem czy miodem.
______________________________♥____________________________
(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');
ga('create', 'UA-42664107-2', 'auto');
ga('send', 'pageview');
(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');
ga('create', 'UA-42664107-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
ojej, wyglądają wspaniałe - uwielbiam leniwe <3
OdpowiedzUsuńz cynamonem lub bułką tartą na masełku - to mój smak dzieciństwa... :)
Wersję z cynamonem również znam :)
UsuńWygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńSą smaczne :)
UsuńW moim rodzinnym przepisie do leniwych dodaje się ugotowane ziemniaki :)
OdpowiedzUsuńO proszę :) Kiedyś próbowałam i takich, ale te z samym serem są znacznie delikatniejsze i co za tym idzie- dla Nas smaczniejsze.
UsuńPozdrowienia!
Muszę wypróbować w takim razie Twój przepis :)
UsuńWspaniałe są Twoje leniwe! :)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony obiad, jak byłam niejadkiem. :D
A zdjęcia są po prostu urocze! *.*
Uwielbiam! Bułka na maśle i cukier waniliowy ♡
OdpowiedzUsuńUwielbiam leniwe:)
OdpowiedzUsuńKocham leniwe, a nie ma kto ich robić :/ Może jednak ja się za to wezmę ;)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych dan dziecinstwa. Szczegolnie z cynamonem i cukrem. Zawsze czekalam na ten jeden piatek by podali je na stolowce :P trzeba skorzystac z przepisu!
OdpowiedzUsuń