Skoro na instagramie Magazynu Smak moja tarta święci triumfy, blog nie może być w tyle!
:)
Pewnie zastanawiasz się jak może smakować, skoro od samego rana zbiera tylko pochwały?
Słodko-kwaśna, z wyraźną nutą wanilii i cytryny. Do tego pełnoziarnisty spód.
Kwaskowatość cytrynowego nadzienia przełamują świeże truskawki.
Uzależniająca i pyszna propozycja na nadchodzącą Wielkanoc.
Słodko-kwaśna, z wyraźną nutą wanilii i cytryny. Do tego pełnoziarnisty spód.
Kwaskowatość cytrynowego nadzienia przełamują świeże truskawki.
Uzależniająca i pyszna propozycja na nadchodzącą Wielkanoc.
/ przepis własny, składniki na blachę o śr, 24 cm/
pełnoziarnisty spód:
- 160 g mąki pszennej
- 20 g otrębów pszennych
- 120 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- 30 g zmielonych migdałów (można zastąpić innymi orzechami np. laskowymi, ziemnymi)
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 1 żółtko
- szczypta soli
nadzienie:
- 250 ml śmietanki 30%
- 125 g twarogu w kostce
- 60 g cukru
- 1 jajko
- sok z 2 cytryn
dekoracja:
- świeże truskawki
- listki cytryny (można zastąpić je listkami świeżej bazylii)
Formę na tartę smaruję masłem i posypuję bułką tartą.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję otręby, pokrojone w kostkę masło, wrzucam cukier puder, wsypuję sól i wydrążone ziarenka wanilii, dodaję jajko.
Wszystko zagniatam na zwarte i elastyczne ciasto. Zawijam w folię spożywczą i wkładam na 1 h do zamrażalnika.
Po tym czasie rozwałkowuję je na blacie posypanym mąką i przekładam do formy. Nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Podpiekam spód na złoty kolor, trwa to zazwyczaj około 15 minut.
W tym czasie mielę twaróg w blenderze i przekładam go do miski, dodaję również świeżo wyciśnięty sok z cytryn, śmietankę, cukier i jajko.
Wszystko dokładnie miksuję.
Tak przygotowanym cytrynowym kremem wypełniam podpieczony kruchy spód.
Ciasto piekę jeszcze około 25 minut w tej samej temperaturze. Studzę i dekoruję listkami oraz truskawkami. To ciasto najpiej smakuje dobrze schłodzone, więc wstawiam je do lodówki na minimum 4 h. Dopiero po tym czasie kroję.
Smacznego!
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Uwielbiam wszystko co cytrynowe :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTarta wygląda bardzo kusząco i lekko, ale ten bukiet - nie mogę wręcz oderwać wzroku od niego ;)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńApetycznie! Muszę koniecznie spróbować :>
OdpowiedzUsuń:) polecam
UsuńUwielbiam cytrynowe słodkości :-)
OdpowiedzUsuńZachwycające zdjęcia, a tarta z pewnością nieziemska:)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńWspaniała tarta! *.*
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki. :)
Zdradziłabyś mi skąd masz taką piękną paterę? ;) lub gdzie można kupić podobną?
Martha, w Tk Maxx były podobne latem.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że zbiera pochwały ... jest piękna:)
OdpowiedzUsuńPrezentuje sie nieziemsko.
OdpowiedzUsuńdzięki!
Usuń