11.03.2015

Tarta cytrynowa


Skoro na instagramie Magazynu Smak moja tarta święci triumfy, blog nie może być w tyle!
:)


Pewnie zastanawiasz się jak może smakować, skoro od samego rana zbiera tylko pochwały?
Słodko-kwaśna, z wyraźną nutą wanilii i cytryny. Do tego pełnoziarnisty spód.
Kwaskowatość cytrynowego nadzienia przełamują świeże truskawki.
Uzależniająca i pyszna propozycja na nadchodzącą Wielkanoc.



/ przepis własny, składniki na blachę o śr, 24 cm/

pełnoziarnisty spód:
- 160 g mąki pszennej
- 20 g otrębów pszennych
- 120 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- 30 g zmielonych migdałów (można zastąpić innymi orzechami np. laskowymi, ziemnymi)
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 1 żółtko
- szczypta soli

nadzienie:
- 250 ml śmietanki 30%
- 125 g twarogu w kostce
- 60 g cukru
- 1 jajko
- sok z 2 cytryn

dekoracja:
- świeże truskawki
- listki cytryny (można zastąpić je listkami świeżej bazylii)


Formę na tartę smaruję masłem i posypuję bułką tartą.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję otręby, pokrojone w kostkę masło, wrzucam cukier puder, wsypuję sól i wydrążone ziarenka wanilii, dodaję jajko.
Wszystko zagniatam na zwarte i elastyczne ciasto. Zawijam  w folię spożywczą i wkładam na 1 h do zamrażalnika.
Po tym czasie rozwałkowuję je na blacie posypanym mąką i przekładam do formy. Nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Podpiekam spód na złoty kolor, trwa to zazwyczaj około 15 minut.
W tym czasie mielę twaróg w blenderze i przekładam go do miski, dodaję również świeżo wyciśnięty sok z cytryn, śmietankę, cukier i jajko.
Wszystko dokładnie miksuję.
Tak przygotowanym cytrynowym kremem wypełniam podpieczony kruchy spód.
Ciasto piekę jeszcze około 25 minut w tej samej temperaturze. Studzę i dekoruję listkami oraz truskawkami. To ciasto najpiej  smakuje dobrze schłodzone, więc wstawiam je do lodówki na minimum 4 h. Dopiero po tym czasie kroję.
Smacznego!



Ps: Słój od More Than Jar 

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

17 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystko co cytrynowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta wygląda bardzo kusząco i lekko, ale ten bukiet - nie mogę wręcz oderwać wzroku od niego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie! Muszę koniecznie spróbować :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam cytrynowe słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zachwycające zdjęcia, a tarta z pewnością nieziemska:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała tarta! *.*
    Zdecydowanie moje smaki. :)
    Zdradziłabyś mi skąd masz taką piękną paterę? ;) lub gdzie można kupić podobną?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie dziwię się, że zbiera pochwały ... jest piękna:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.