Powoli i miarowo znów zaczynam wchodzić w rytm pieczenia domowego chleba.
W tym tygodniu to już drugi z moich bochenków.
Dark silesian rye z przepisu Daniela Leadera to pozycja obowiązkowa dla każdego domowego piekarza. Poniżej podaję recepturę z moimi drobnymi zmianami.
Ciemny żytni chleb polski
Zaczyn:
- 50g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12godz. wcześniej)*
- 75g letniej wody
- 75g jasnej mąki żytniej
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać.
Miskę z zaczynem przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 8-12godz.
Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 250g letniej wody
- 350g mąki pszennej chlebowej, najlepiej wysokoglutenowej (użyłam pszennej chlebowej)
- 150g mąki żytniej razowej
- 10g soli morskiej
- 2 łyżeczki nasion kminku do posypania wierzchu chleba, opcjonalnie
Następnie ciasto delikatnie rozciągnij i ponownie złóż w bochenek, umieść w naoliwionej misce
Piecz 30 minut w temp. 230 st., następnie obniż ją do 210, zdejmij pokrywkę garnka i dopiekaj jeszcze przez 15-20 minut. Chleb krój dopiero po całkowitym wystygnięciu. Przechowuj go w lnianej ściereczce lub papierowej torbie.
/(Dark silesian rye) autor: Daniel Leader, szkielet przepisu znalazłam u Trufli/
Zaczyn:
- 50g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12godz. wcześniej)*
- 75g letniej wody
- 75g jasnej mąki żytniej
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać.
Miskę z zaczynem przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 8-12godz.
Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 250g letniej wody
- 350g mąki pszennej chlebowej, najlepiej wysokoglutenowej (użyłam pszennej chlebowej)
- 150g mąki żytniej razowej
- 10g soli morskiej
- 2 łyżeczki nasion kminku do posypania wierzchu chleba, opcjonalnie
Zaczyn wymieszaj z wodą, dodać resztę składników i miksuj na średnim biegu ok.7-8 minut. Ciasto będzie klejące. Przełóżj e do lekko naoliwionej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 2,5 h.
Po tym czasie ciasto wyjmij na lekko omączony blat i złóż w bochenek, następnie
krótko wyrób (ok 1 min.) i zostaw bochenek przykryty ściereczką na 20 min.Następnie ciasto delikatnie rozciągnij i ponownie złóż w bochenek, umieść w naoliwionej misce
lub koszyku rozrostowym na około 1,5 h- ciasto musi wyraźnie urosnąć.
Żeliwny garnek rozgrzewaj przez 30 minut w max temperaturze piekarnika ( u mnie jest to 250 stopni C.).
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Wielbiam taki chleb.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMusi wybornie smakować!
OdpowiedzUsuńWitam, ostatnio bardzo często korzystam z Twoich przepisów na chleby, ponieważ lekarz powiedział mi, że powinnam zacząć jeść ciemne pieczywo od pewnego czasu szukam przepisów na chleby pełnoziarniste, ale wszystkie są raczej ciężkie i bardzo zbite. Czy masz może jakiś przepis na ciemny, pełnoziarnisty chleb, ktory bedzie mniej zbity i trochę podobny w konsystencji do pszennego na zakwasie?
OdpowiedzUsuń