Ciemny żytni chleb polski (Dark silesian rye)


Powoli i miarowo znów zaczynam wchodzić w rytm pieczenia domowego chleba.
W tym tygodniu to już drugi z moich bochenków.
Dark silesian rye z przepisu Daniela Leadera to pozycja obowiązkowa dla każdego domowego piekarza. Poniżej podaję recepturę z moimi drobnymi zmianami. 




Ciemny żytni chleb polski 
/(Dark silesian rye) autor: Daniel Leader, szkielet przepisu znalazłam u Trufli/

Zaczyn:
- 50g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12godz. wcześniej)*
- 75g letniej wody
- 75g jasnej mąki żytniej  

Składniki zaczynu dokładnie wymieszać.
Miskę z zaczynem przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 8-12godz.

Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 250g letniej wody
- 350g mąki pszennej chlebowej, najlepiej wysokoglutenowej (użyłam pszennej chlebowej)
- 150g mąki żytniej razowej
- 10g soli morskiej
- 2 łyżeczki nasion kminku do posypania wierzchu chleba, opcjonalnie



Zaczyn wymieszaj z wodą, dodać resztę składników i miksuj  na średnim biegu ok.7-8 minut. Ciasto będzie klejące. Przełóżj e do lekko naoliwionej miski, przykryj  folią spożywczą i odstaw na 2,5 h.

Po tym czasie ciasto wyjmij na lekko omączony blat i złóż w bochenek, następnie 
krótko wyrób (ok 1 min.) i zostaw bochenek przykryty ściereczką na 20 min.
Następnie ciasto delikatnie rozciągnij i ponownie złóż w bochenek, umieść w naoliwionej misce 

lub koszyku rozrostowym na około 1,5 h- ciasto musi wyraźnie urosnąć.
Żeliwny garnek rozgrzewaj przez 30 minut w max temperaturze  piekarnika ( u mnie jest to 250 stopni C.).
Piecz 30 minut w temp. 230 st., następnie obniż ją do 210, zdejmij pokrywkę garnka i dopiekaj jeszcze przez 15-20 minut. Chleb krój dopiero po całkowitym wystygnięciu. Przechowuj go w lnianej ściereczce lub papierowej torbie.



Smacznego!

* Nie wiesz jak przygotować zakwas na chleb? Kliknij tutaj.


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

4 komentarze

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Musi wybornie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, ostatnio bardzo często korzystam z Twoich przepisów na chleby, ponieważ lekarz powiedział mi, że powinnam zacząć jeść ciemne pieczywo od pewnego czasu szukam przepisów na chleby pełnoziarniste, ale wszystkie są raczej ciężkie i bardzo zbite. Czy masz może jakiś przepis na ciemny, pełnoziarnisty chleb, ktory bedzie mniej zbity i trochę podobny w konsystencji do pszennego na zakwasie?

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie